Ако лифтот почне да паѓа: Само едно нешто може да ве спаси- не е скок

Самата помисла да се заглавите во лифт, а камоли да започне да паѓа, е застрашувачка. Но, што ќе се случи ако навистина лифтот се откачи.

Што не се прави ако сајлата на лифтот се откачи? Ќе споделиме со вас неколку совети од експерти и научници, кои ни кажуваат како да се однесуваме во случај да се најдеме во оваа ужасна ситуација.

Никогаш не скокај. Постои легенда дека доколку лифтот се откачи, треба да скокнете еден момент пред тој да се допре до земјата, бидејќи на тој начин ќе го намалите притисокот врз вашето тело.

Прво, како ќе знаете кога лифтот ќе го погоди дното? И второ, ако успеете да скокнете во слободен пад, намалувањето на брзината за кое се надевате дека е 3 км на час не е доволно за да ви го спаси животот.

Може да бидете значително повредени ако ја удрите главата на таванот. Никогаш не застанувајте исправено. Ударот ќе биде под притисок на тежината, што е 10 пати поголемо од вашето тело, кое ќе падне на нозе во моментот на ударот. Така да, сигурно е дека нема да преживеете. 

Легнете на подот.

Според истражувањето на научниците од Центарот за биомедицинско инженерство МИТ, за да ги зголемите шансите да преживеете пад на лифт, мора да легнете на подот, на средина на лифтот, бидејќи тоа рамномерно ќе ја дистрибуира вашата телесна тежина и ќе ја зголеми ударна сила.

Исто така, не заборавајте да ја покриете главата со рацете, бидејќи делови од уништениот лифт може да паѓат. Дали сте слушнале за приказната на Бети Лу Оливер?

Работела како оператор на лифт во зградата „Емпери Стејт“ и го држи светскиот рекорд по преживување од пад на лифт. Паѓала цели 79 ката, а она што ја спасило е кабел од 304 метри, кој паднал пред неа.

извор:beograd.in
фото:PIXABAY