Ако ОВА е вашиот пин, веднаш сменете го: Крадците овие 10 кодови буквално ги знаат напамет

Истражувањето покажа кои се 10 -те најчесто користени ПИН -кодови за банкарски или дебитни картички. Ако некогаш сте го изгубиле паричникот, ќе сакате да го прочитате овој текст.

Со зголемениот број туристи на одмор во различни земји, расте и бројот на криминалци кои на различни начини се обидуваат да ги искористат предностите на толпата. Меѓу нив има хакери кои со помош на софистицирана опрема крадат ПИН-картички за кредитни и дебитни картички. Слични проблеми постојат насекаде во светот, а најголем број вакви случаи се пријавени во САД и Мексико.

Истражувањето на DataGenetics откри десет најчесто користени ПИН -кодови кои се всушност најризични бидејќи лесно се погодуваат. Истражувањата покажаа дека најлесно е да се „пробијат“ наједноставните ПИН -кодови како 1234, додека најбезбедни се оние што немаат никаква логичка низа или значење. Истражувањата покажаа дека ПИН-кодот 8068 е најмалку користен.

Десет најчесто користени ПИН-ови:

1234 г

1111

0000

1212

7777

1004

2000

4444

2222

6969

Ако некогаш сте го изгубиле паричникот, знаете колку е непријатно да чекате банкарскиот оператор привремено да ви ја блокира картичката. Ова е првото нешто што треба да го направите, бидејќи спречува потенцијален крадец или пронаоѓач да ги испроба овие ПИН -кодови.


Фото: YOUTUBE/SHOPPERSINGER