Беливук очекува да биде кандидат за претседател, а Марко Месар за премиер

На прашањето да ја коментира објавата на Крик за тоа што Беливук и рекол на полицијата, споменувајќи луѓе од владата, Вучиќ посочи дека истиот тој „почитуван господин рече дека не убил никого, никого не заклал. 

Имено, Српскиот претседател Александар Вучиќ ги отфрли тврдењата на Беливук, кои беа објавени од порталот „Крик“, за наводни врски со него и луѓето на власт. Негира дека некогаш го видел и објави дека наскоро ќе и се обрати на нацијата за да презентира докази и да им покаже на луѓето што навистина се случува. Како што рече, во следните 48 часа тој ќе и се обрати на јавноста.

Вучиќ посочи дека е логично убијците и и луѓето кои сечеле тела и глави, во време кога се наближува обвинението да се обидат политички да излезат од сè, да добијат политичка поддршка како што ја добиле од одредени политичари.

Инаку во текстот на Крик стои дека Вељко Беливук, шеф на криминална група осомничен за неколку брутални убиства, на обвинителното рочиште негирал дека бил убиец, но зборувал за неговата наводна врска со српскиот претседател Александар Вучиќ и други луѓе на врвот на Српската напредна партија. Како што рече, Вучиќ и неговите соработници побарале од него повеќе услуги - да контролира дека на трибините на Партизан нема да се скандира против претседателот, да ги заплашат оние што организирале протести против владата, да обезбедат мир на Парадата на гордоста, но и да влијаат на таксистите да се откажат од протестите против апликацијата за транспорт „CarGo“, пишува во записникот од испрашувањето на Беливук, кој го добила КРИК.

Вуќиќ изјави дека е горд на фактот дека токму тој е обвинет, бидејќи на сите им е јасно дека, како што рече, немаше да го спомнуваат ако се гледале.

- И тие не ги споменаа оние со кои навистина се гледале, со кои соработуваа во земјата и во странство. Никогаш во животот не сум го видел тој човек, ниту разговарав со нив - рече Вучиќ

Вучиќ истакна дека, ако се докаже дека се сретнал со нив на која било локација или ако разговарал со нив, тој не само што бил подготвен да се повлече од функцијата претседател, туку и да се пријави и да остане во затвор до крајот на животот.

- Зошто избраа таков начин на одбрана - не беа тие што излегоа со тоа, туку оние кои им носат пораки. 

Тој ги коментираше обвинувањата дека Беливук и неговиот соучесник тврдат дека сторил сè во договор со него.

- Едниот рече дека сме се сретнале во стан во Звездара, другиот во куќа во Ритопек. Долго размислував дали да одговорам. Ќе биде интересно во наредните денови, бидејќи ќе и се обратам на нацијата. Ми требаат 48 часа или можеби малку помалку за да ја покажам вистината - објави тој.

Беливук очекува да биде кандидат за претседател, а Марко Месар за премиер, затоа што задолжија многу пријатели на естрадата - иронично забележа Вучиќ.

Вучиќ рече дека, кога го уапсил Мирослав Мишковиќ, тој веќе рекол дека нема да плаќа рекет на никого и дека знае дека тоа скапо ќе го чини затоа што бил еден од најмоќните тајкуни.