Бил Гејтс објасни со два збора: Ова се водачите на денешницата

Има свои ставови по многу нешта, често неприфатливи за заедниците, но многу нешта кои ги кажа, денес се исполнуваат

Со години е еден од најбогатите на планетата. Основачот на Мајкрософт, Бил Гејтс пред само неколку години, изрече реченица која има силно значење денес за колективната свест:

„Кога ќе погледнеме напред, во следните години, лидери ќе бидат оние што ги поддржуваат другите“.

Тој објасни дека лидерите, или оние кои сакаат да станат, мораат многу добро да знаат дека се грижат за својот народ. Влејте им на вработените-е негова мисла, но и поттик за моменталната состојба, каде многумина работат од дома. И дека е повеќе од потребно да се охрабрат вработените.

Зајакнување во криза

Овластувањето на луѓето не треба да биде видливо само во овие времиња, туку видлива константа која ги придружува нашите бизниси. Ако во моментот сте во лидерска улога и сакате да ги подобрите своите вештини, еве четири начини да ги зајакнете луѓето што работат за вас:

1. Ставете ги работниците на прво место

Улогата на секој водач во моментов вклучува проактивно реагирање на новите предизвици со кои се соочува нивниот народ - секој ден. Добрите газди имаат сочувство кога станува збор за другите луѓе. Имаат предвид дека е важно да се задржи менталното здравје не само на членовите на тимот, туку и на нивните семејства, бидејќи социјалната изолација може да биде потенцијално лоша за здравјето, бидејќи предизвикува економски проблеми и други животни несигурности што ги обликуваат луѓето на специфичен начин.

2. Овозможете им на вработените забава и флексибилност

Поддршката за вработените во виртуелната канцеларија во која сега работат многу, не треба да биде ограничена на работното време. За да развиете дух во заедницата, треба да користите видео повици за виртуелно кафе или ручек.

3. Инвестирајте во вистинските дигитални решенија

Првите пет проценти од дигиталните лидери инвестираат третина повеќе од другите компании во дигиталната инфраструктура на нивниот бизнис, што доведува до 77 проценти поголемо задоволство на вработените, според истражувањето. Сепак, во време на криза, многу компании прават инвестиции и штедат. Оние фирми кои не работеле на овој начин претходно, брзо ќе се разбудат и ќе ја сфатат потребата за виртуелна соработка и мултифункционална работа што ќе стане норма за сите.

4. Побарајте одговори од вработените

Компаниите порано ги воделе луѓе одвоени од самиот бизнис, но реалноста денес е толку брза што цената на луѓето кои постојано бараат решенија за појава на проблеми се всушност луѓе со одлични идеи. Не е неопходно да имате скапи консултанти за да ги решите проблемите со вашиот тим, бидејќи ресурсите на вашиот тим се неограничени. За да дојдете до нив, веројатно само треба да вклучите една од програмите за конференциски повици