Бункерот на Сталин на длабочина од 65 метри: Има модел на атомска бомба, тешка 4,5 тони (ВИДЕО)

Под московскиот асфалт, неколку десетици метри под земја, се крие вистински подземен град составен од тунели, бункери, магацини и катакомби. Виртуелно прошетајте  низ воениот таен воен објект Бункер-42.

Во време кога СССР се подготвуваше за Трета светска војна, никој не можеше да замисли дека под едноставна мала зграда во мала московска улица се крие стратешко воздушно командно место, сместено во подземно засолниште.

- Кога кубанската ракетна криза достигна највисока точка, овој објект, беше целосно ставен во состојба на готовност - рече Сергеј Каменски, директор на „Бункер-42“.

Таму можела да се објави трета светска војна

Овој Бункер-42 е најголемиот бункер досега откриен. Неговата длабочина е 65 метри, што одговара на висината на зградата од 18 ката. За споредба, длабочината на бункерот на Хитлер во Берлин е 16 метри, додека на Черчил во Лондон е на длабочина од само четири метри. Бункерот во Москва сè уште работи, а ако на некому му треба засолниште, може да остане во него неколку месеци. Бункерот има специјални филтратори и прочистувачи на воздухот, сопствено водоснабдување и облека што штити од зрачење. 

- Тука генералите донесуваа одлуки за нанесување одмазнички нуклеарен напад на американска територија. Третата светска војна можеше да биде објавена тука во секое време - објасни Каменски.

Долгите тунели, масивните порти и оружјето се покриени со училиште и црква. Бункерот на Сталин беше скриен од Русите до неодамна, кога државна компанија го купи на аукција.


Создаден според идејата на Сталин

„Бункер 42“ се наоѓа под метро станицата Таганка, на три километри од Кремљ и води кон срцето на Москва. Изграден е во 1950-тите, во екот на Студената војна. Создаден е според идејата на самиот Сталин и бил зачуван за време на Хрушчов како упориште на Студената војна, за да се трансформира во 2006 година. Бункерот служел како посебен објект четириесет години. Неговата изградба започнала во 1951 година, за време на владеењето на Сталин, а завршила во 1956 година, по неговата смрт.

Подземниот комплекс зафаќа повеќе од 7.000 квадратни метри и се состои од 4 тунелски системи. Објектот е изграден како засолниште за команда за авијација со долг дострел и поседувал инфраструктура и опрема за да ги задоволи основните животни потреби за да може да служи како команден центар во случај на нуклеарен напад врз Москва.


Влезот во бункерот е заштитен со бетонска плоча со дебелина од 6 метри, скриена зад лажна куќа од 19 век. На прв поглед, тоа е најчестата еднокатна станбена зграда во центарот на градот. Оној што не знае, дури не може да верува дека вратите и прозорците на таа куќа не се вистински, т.е. дека зад нив се наоѓа голиот ѕид, а од другата страна на ѕидот се крие железна купола.

Во пригушената светлина на блискиот фенер, одвреме-навреме татне кога ќе помине воз во метро некаде во близина. Воздухот, ладен и тежок, го прави гласот на директорот на бункерот, поранешен војник, малку чуден додека зборува за стари телефони, командни простории каде што се чуваат стари воени униформи и маски за гас што висат на ѕидовите.


- Имаме модел на прва советска атомска бомба во природна големина. Тешко е 4,5 тони и има моќност од 22 килотони - објасни директорот.

Специјалниот објект работи континуирано 40 години. 600 луѓе работеле во една смена секој ден: телеграфски, телефонски оператори, играчи од средниот ред, кодери. Објектот имал свои генератори, систем за вентилација, па дури и два артески бунари за вода, а снабдувањето било доволно за цел месец независно работење.


Првиот бункер од кој бил тргнат печатот на државната тајна

Како што покажа истражувањето, влезот е најслабата точка на антиатомскиот бункер. Токму поради ова, овој специјален објект е направен така што ниту едно зрно радиоактивна прашина не може да навлезе во него и е безбедно не само од зрачење, туку и од ударен бран и светлосно зрачење.

За време на Студената војна, Советскиот Сојуз темелно се подготвуваше за Трета светска војна. Во тоа време, на територијата на поранешниот СССР беа изградени околу илјада антинуклеарни бункери. Последниот започна да се гради во 1989 година на Крим, но изградбата беше напуштена пред да заврши бункерот.


Дел од бункерот е претворен во изложба, а еден дел од ресторанот е ресторан. Собата е украсена во традиционален стил, а во ресторанот се служат класични руски јадења.


Пред 60 години Русите се закопаа под земја затоа што очекуваа атомско бомбардирање секој ден. Денес, бункерите и ракетните силоси започнаа да се откриваат бидејќи советската влада ги криеше. На нивно место се појавуваат нови фантастични подземни градови опремени со најнова технологија. Возејќи се со метрото во Москва, минувате и низ бројни бункери за кои не сте ни свесни дека се наоѓаат таму.

- Дозволуваме да снимате во бункерот и неговите скриени делови затоа што сакаме местата од ваков вид никогаш да не ја исполнат нивната вистинска цел - заклучи директорот Сергеј Каменски.


Извор: 24.casa.hr

Фото: Youtube/screenshoot/24sata.hr