Да Винчи, Ел Греко, Рубенс... Како изгледаат Христовите страдања, Смртта и воскресението - во делата на големите мајстори (ФОТО)

фото;profimedia / El Greko

Библиските приказни инспирираа бројни уметници за нивните ремек-дела, од Леонардо и Рафаел до Рубенс и Ел Греко.

Повеќе од 2.000 години, Велигден е централен настан во христијанската историја: воскресението на Исус Христос го гледаат христијаните како исполнување на библиските пророштва за Месијата кој ќе воскресне од мртвите и ќе им даде вечен живот на оние на небото.

Сите настани за Синот Божји и кралот на Евреите, Исус од Назарет, кој бил наречен и чудотворец кој им помагал на сиромашните и отфрлените, се опишани во Новиот завет, а овие приказни служеле како инспирација за уметниците.

Во галеријата погледнете некои од најрепрезентативните уметнички дела кои прикажуваат приказни од Библијата од циклусот на Христовите Страдања: познатата Тајна вечера, Ел Греко и Тицијанов го носат крстот на Голгота, Распнувањето на Веласкез...

фото:profimedia / Тајната вечера, Леонардо да Винчи

фото;shuttersctock /  Rembrandt Harmenszoon van Rijn 

фото:profimedia  /  Ticijan

фото;wikimedia commons(public domain) / Antonio Cizeri

фото;wikimedia commons(public domain) / Madrazo

фото;wikimedia commons(public domain) / Petar Paul Rubens

фото;profimedia / El Greko

фото;profimedia  / Rafaelo

фото;profimedia / Caravaggio

фото;wikimedia commons(public domain) / Velaskez

фото;wikimedia commons(public domain) /  Nikolai Nikolaevich Ge

извор:nationalgeographics.rs