Дали ќе славиме: Модерна вели дека првичните резултати од вакцината против КОВИД-19 се позитивни

Америка не запира.

Експерименталната вакцина против коронавирус предизвикала имунолошки реакции кај здрави доброволци кои биле вакцинирани во клиничка студија, велат од компанијата

Drugmaker Moderna Inc. соопшти дека нејзината експериментална вакцина против коронавирус предизвикува имунолошки реакции кај некои од здравите доброволци кои биле вакцинирани во клиничка студија, а снимките биле генерално безбедни и добро толерирани.

Сепак, резултатите се прелиминарни и само за дел од учесниците во студијата. Многу вакцини не успеваат да минат, дури и откако покажаа позитивни знаци при рано тестирање.

Модерна рече дека резултатите го зајакнуваат потенцијалот вакцината да го спречи Ковид-19, болест предизвикана од коронавирусот.

Податоците сугерираат дека вакцината, наречена код mRNA-1273, „има голема веројатност да обезбеди заштита од болестa „ Ковид-19 кај луѓето “, рече главниот извршен директор на Модерна, Стефан Банкел, на конференциски повик.

Вакцината на компанијата може да биде подготвена за итна употреба уште во есента, доколку се докаже дека работи безбедно во последователното тестирање. Американската администрација за храна и лекови неодамна му даде дозвола на Модерна да ја започне втората фаза на тестирање.

Модерна, од Кембриџ, Масачусетс, ја ко-дизајнираше својата вакцина со Националниот институт за алергија и заразни болести, а НИАИД го води клиничкото испитување што започна во март. Започна на еден локалитет во Сиетл и се прошири во Атланта и Мериленд.  Процесот продолжува и има за цел да запише околу 105 лица.

За некои учесници на возраст од 18 до 55 години, различните дози на вакцината ги зголемија имунитетните реакции, вклучително и засилување на одредени антитела на нивоа на или над оние што се забележани во примероците на крв од луѓе кои се опоравиле од „Ковид-19“, рече Модерна.

Одговорите вклучуваа и врзувачки антитела, кои се приврзуваат на вируси, но не спречуваат инфекција, како и неутрализирачки антитела, кои блокираат инфекција.

„Тоа треба да биде доволно“, за да бидете заштитнички, рече главниот медицински директор на Модерна, Тал Закс.

Податоците од студијата во фаза 1, објавени во понеделникот, беа  од 45 лица на возраст од 18 до 55 години, кои добија три различни нивоа на доза на вакцината. Во студијата се запишаа дополнителни 60 лица на возраст над 55 години.

Модерна рече дека еден учесник доживеал црвенило околу местото на инјектирање, а три испитаници кои примале најголема доза имаат „системски симптоми“. Модерна ги опиша несаканите настани како минливи.

Компанијата прилагодува нивоа на дози во студиите што продолжуваат, со цел да избере еден за тест за подоцнежна фаза што се очекува да започне во јули. Не очекува да се користи највисока доза тестирана во првата студија, што може да биде добро за зголемување на достапните резерви на вакцината.

Модерна исто така рече дека во понеделникот студија за вакцината кај глувци покажала дека спречувала вирусна репликација во белите дробови на животните, откако биле изложени на изменета верзија на коронавирусот.

Владите и производителите на лекови почнаа да работат на тоа како да започнат со дистрибуирање на снабдувањето, откако ќе станат достапни, веројатно започнувајќи со здравствените работници од првите редови.

Извор: The Wall street Journal