Дали знаете за што служи оваа мала дупка во мијалникот? Не е таму само туку така, всушност е многу корисна

Фото: Svyatoslav/pixabay.com

Дали некогаш сте се запрашале за што служи оваа дупка во мијалникот?

Имено, таа е назначена таму со две улоги.

Првата е да се дозволи водата да истече бидејќи воздухот што доаѓа од таа дупка може да го забрза испуштањето на водата во мијалникот.

Втората не помалку важна функција на оваа дупка е протокот на вода во случај на запушување. Бидејќи е пповрзана на главната одводна цевка, доколку дојде до затнување, водата ќе почне да се враќа низ отворот на мијалникот.


Извор: www.krstarica.com