Дијазепам- дали знаете?

Ги голтаме како бонбони…

Дијазепам е многу популарен лек за смирување на нервите во нашата средина, но честопати се заборава дека овој лек и лековите од анксиолитичката група треба да се користат само како што е препорачано од лекар.

Припаѓа на групата на лекови бензодиазепин (диазепам) за да се намали анксиозноста и нервната напнатост. Го има под различни имиња, во различни дози, со разни адитиви.

Дијазепам првенствено е наменет за лекување на вознемиреност и нервна напнатост. Овој лек започна да се користи во медицината уште од 1963 година. Подоцна, многу лекови со различни имиња се произведувале врз основа на оваа основна супстанција. Бидејќи лекот покажа одлични резултати за третман на горенаведените болести (состојби), се започна да се користи и да се користи премногу. Подоцна беше откриено дека овој лек (и лековите во таа група) е пропишан многу повеќе отколку што се барало. Сепак, лековите од оваа група сè уште се користат денес, бидејќи тие се ефикасни кај околу 80% од случаите на анксиозност (блага, умерена и интензивна).

Употреба и цел

Лековите од оваа група се користат за:

олеснување на анксиозноста

лекување на нервната напнатост

повлекување од алкохолизам

третман на предоперативна вознемиреност

третман на скелетни мускулни грчеви

конвулзии

несоница

третман на нарушувања на паника

третман на напади на напади

Покрај гореспоменатите состојби, овие лекови се додаваат во поблаги дози со анестезија.

Несакани ефекти

Треба да се внимава при употреба на овие лекови, бидејќи некои лица и некои болести може да имаат несакани ефекти:

несмасност, вртоглавица и чувство на нерамнотежа

летаргија и депресија

сува уста

проблеми со органите за варење

гадење

проблеми со меморијата

алергиски реакции

проблеми со видот

болки во грлото

главоболка

промени во однесувањето (напади на паника, напади на гнев, халуцинации)

проблеми со покачување на крвниот притисок

анемија (анемија)

треска и треска

Доколку се забележат овие несакани ефекти, особено со поголем интензитет, неопходно е да се консултирате со лекар за да ја намалите дозата или да ви препорача (препише) друг лек.

Важно е да се знае дека овие лекови во никој случај не треба да се користат заедно со: седативи, антидепресиви на централниот нервен систем или алкохолни пијалоци.

Предупредувања

Овој вид на лекови, доколку се зема многу долго и во големи дози, доведува до навика и зависност, а со тоа и намалување на ефикасноста. Пациентите и здравите луѓе исто така се советуваат да не ги користат овие лекови за секојдневно лекување на стресни ситуации и за третман на проблеми на работа и во приватниот живот.