Еве како да ја препознаете најслатката лубеница: Најсигурни методи за избор на зрела и сочна

Ви донесуваме совети како да ја изберете најслатката лубеница...
Изборот на совршена лубеница може да биде доста голем предизвик. Многумина се нашле во таква ситуација: пробуваат парче на пазарот и се убедени дека тоа е најсочната и најслатката лубеница што некогаш ја пробале. Воодушевени, купуваат 10 кг лубеница, ја влечат дома и - разочарување. Внатрешноста е брашнеста, вкусот е слаб, нема задоволство.
Но, не треба да се откажувате. Лубеницата е синоним за лето. Освен што е идеална за уживање, лубеницата е и основа за многу летни рецепти.
Методи што (не) функционираат
Постојат многу совети за тоа како да препознаете добра лубеница, но повеќето од нив се повеќе како уметност отколку наука. На пример, советот дека треба да ја помирисате лубеницата. Нејзината дебела кора честопати не ни дозволува да ја помирисаме, за разлика од, да речеме, дињата. Друг совет вели да ја чукнете кората и да побарате „шуплив“ звук - но повеќето лубеници звучат исто, барем за просечниот купувач.
Затоа е корисно да се потпрете на едноставни, докажани методи. Еве неколку препорачани од експерти од The Kitchn, Националното здружение за промоција на лубеница и Универзитетот во Џорџија.
Најсигурни методи за избор на зрела лубеница:
Правило со два прста
Ставете два прста на потемните ленти од лубеницата. Ако линијата може целосно да ја покрие ширината на прстите, лубеницата веројатно е зрела. Ова е брз и визуелен метод кој не бара мирисање.
Форма
Позаоблените лубеници се обично послатки и помалку водени од издолжените.
Поле на зреење
Местото на кората каде што лубеницата лежела на земја треба да биде темно жолто, речиси портокалова по боја. Ако е бледа или бела, лубеницата веројатно е набрана прерано.
„Мрежи“ или шрафирање
Повеќе „мрежи“, тенки, разгранети линии на кората, укажуваат на поголема сладост, бидејќи се резултат на опрашување.
Сјај
Сјајните лубеници честопати не се целосно зрели. Изберете ги оние со потемна, мат кора.
Секако, најсигурен метод би бил да ја пресечете лубеницата на половина на средината од продавницата - но бидејќи тоа не е навистина можно, овие визуелни методи значително ги зголемуваат шансите да ја донесете дома совршената. Со комбинирање на правилото со два прста со други знаци на зрелост, изборот на слатка и сочна лубеница станува многу побезбеден потфат.
Фото: Pixels.comИзвор: Stil.kurir.rs