Ѓаволска реликвија? Не! Ова се јаде

Водното оревче е едно од трите постоечки видови од родот Trapa: Trapa natans, Trapa bicornis и загрозената Trapa rossica. Познато е и како биволски орев, лилјак орев, ѓаволска мешунка, линг орев, лин кок, линг џу, линг кио орев , мустаќи орев или синхара.

Видовите се пловечки едногодишни водни растенија, кои растат во бавно движечка слатка вода до 5 метри длабоки, родени во топлите умерени делови на Евроазија и Африка. Тие носат плодови со украсен облик, кои во случајот на T. bicornis наликуваат на глава на бик или на силуета на летечки лилјак. Секое овошје содржи едно многу големо, скробно семе. T. natans и T. bicornis се одгледуваат во Кина и во индискиот потконтинент за јадливи семиња најмалку 3.000 години.

Етимологија

Генеричкото име Трапа е изведено од латинскиот збор за „ трн “, калцитрапа, како што е и друго вообичаено име за водно оревче.

Името на растението на јапонски е хиши, збор што исто така се користи за да значи „облик на дијамант или пастила, ромб“. Производствената групација Мицубиши го зема своето име и логото од водната чичка.

Се нарекува Шрингатака на санскрит, што е скратено на Шингара на хинди јазик. Во источна Индија, самосата пржено или печено пециво се нарекува и Шингара бидејќи неговата форма наликува на онаа на овошјето Шингара.

Биологија

Потопеното стебло на водното оревче достигнува 12 до 15 стапки во должина, закотвени во калта со многу фини корени. Има два вида лисја: ситно поделени, потопени лисја во форма на пердуви по должината на стеблото и неподелени пловечки лисја во розета на површината на водата. Пловечките листови имаат рабови со пили и се во облик на јајцевидна или триаголна форма на надуени ливчиња, кои обезбедуваат дополнителна пловност за лиснатиот дел. Белите цветови со четири ливчиња се формираат на почетокот на летото и се опрашуваат со инсекти. Овошјето е орев со четири бодликави боцки. Семето може да остане одржливо до 12 години, иако повеќето ртат во првите две години.

Листови од розета од водната чичка

Растението се шири така што розетите и плодовите се одвојуваат од стеблото и лебдат во друга област на струи или со плодови кои се прилепуваат за предмети и животни.

Ова растение не треба да се меша со неповрзаното Eleocharis dulcis, наречено и воден костен. Елеохарис е исто така водно растение кое се одгледува за храна уште од античко време во Кина.

Фосилни записи

Родот има широки фосили, со бројни, карактеристични видови. Неспорни фосилизирани семиња се пронајдени во кенозојските слоеви, почнувајќи од еоценот низ Европа, Кина и Северна Америка (иако, родот исчезнал во Северна Америка пред плеистоценот).[3] Најстарите познати фосили кои му се припишуваат на родот, сепак, се од лисја од креда Алјаска, наведени на видот T. borealis.[

Истражувањата на археолошкиот материјал од јужна Германија покажуваат дека праисториската популација на тој регион можеби значително се потпирала на дивите водени ореви за да ја надополнат својата нормална исхрана и, во време на неуспех на култивираните житни култури, водните ореви можеби биле дури и главната компонента во исхраната. Денес, водениот орев е толку редок во Германија што е наведен како загрозен вид.

Водениот орев е важна храна за обожавање како молитвени понуди уште од кинеската династија Џоу. Обредите на Џоу (вториот век п.н.е.) споменуваат дека обожавателот „треба да користи бамбусова корпа што содржи исушени ореви од вода, семе од Еурјале ферокс и чички “ Резимето за кинеска хербална медицина (објавено во 1694 година, напишано од Ванг Анг) покажува дека водата може да помогне во треската и пијанството.

Во Индија и Пакистан, тој е познат како синхара или панифал (источна Индија) и широко се одгледува во слатководни езера. Плодовите се јадат сирови или варени. Кога овошјето ќе се исуши, се меле во брашно наречено singhare ka atta, кое се користи во многу религиозни ритуали и може да се конзумира како фалахар (овошна диета) во деновите на хинду постот, navratas.

Било можно да се купат водни ореви на пазарите низ цела Европа до 1880 година. Во северна Италија, оревите се нуделе печени, исто како што и денес се продаваат слатките костени (Castanea sativa). Во многу делови на Европа, водните ореви биле познати и користени за човечка храна до почетокот на 20 век. Денес, сепак, тоа е ретко растение во Европа. Постојат неколку причини за неговото скоро истребување, како што се климатските флуктуации, промените во содржината на хранливи материи во водните тела и одводнувањето на многу мочуришта, езерца и езера.