„Го оставив мојот аутистичен син да живее сам на Бали“: Оваа мајка го направила овој потег поради ова

Оваа храбра мајка решила да го пушти својот аутистичен син кој не зборува да живее сам на Бали поради фасцинантна причина

Себастиен, кој сега има 26 години, последните шест години ги помина сам на Бали. Неговата мајка, г-ѓа Чу Ка Џинг, и покрај тоа што живеела во Сингапур, донела одлука да му дозволи на нејзиниот аутистичен син да напредува во овој тропски рај. Тоа било најдоброто нешто што некогаш го направила за себе и за својот син, затоа оваа мајка се решила на таков чекор.

Запознајте го Себастиен, прекрасна душа која веќе шест години ја прифаќа волшебната магија на Бали. На 26-годишна возраст, овој аутистичен млад човек ја откри убавината на самостоен живот, опкружен со посветени старатели. Неговата мајка живее во Сингапур заедно со својот партнер, но нивната непоколеблива љубов и верба во потенцијалот на Себастиен ги навела да направат извонреден избор.

Опишувајќи го искуството на Себастиен како невербална аутистична личност, г-ѓа Чу ги истакнува неговите уникатни комуникациски предизвици. Според неа, Себастиен нема способност да разговара, да се поврзува и да гради односи со другите на конвенционален начин. За него, ова претставува значителни пречки во однос на воспоставувањето врски и вклопувањето во општеството, кое често има специфични барања за социјална интеракција.


Препознавајќи ја важноста на неговата независност, таа донела одлука да создаде средина во која тој би можел да напредува. Размислувајќи за нејзиниот избор, г-ѓа Чу изјави: „Ако останав со него, секогаш кога работите ќе тргнат наопаку, тој секогаш ќе трчаше кај мене, но со старателите (на Бали)... тој мораше да стане независен.”

„Ова беше веројатно најтешката одлука во мојот живот“, искрена е таа.

Во тоа време, Себастиен веќе достигнал ниво на независност каде што можел да готви, да дипла облека и да се грижи за себе.

За време на семеен одмор на мирниот индонезиски остров во 2012 година, г-ѓа Чу забележала дека Себастиен утеха наоѓа во природата. Гледајќи како се смирува покрај морето, таа почнала да размислува како може да му помогне уште повеќе да се поврзе со природата. И покрај првичните сомневања од најблиските, г-ѓа Чу била во потрага по прифатливи станови и старатели.


Патувањето, сепак, било полно со предизвици. Отпрвин, г-ѓа Чу патувала на Бали на секои две недели додека се борела целосно да развие доверлив однос со неговата нова средина.

За да ја осигура безбедноста на Себастиен, првата вила во која живеел била опремена со камери за надзор. Пронаоѓањето сигурни старатели се покажало како значајна пречка. Г-ѓа Чу имала потешкотии да најде соодветни старатели за нејзиниот син.

„Со текот на годините, имаше промени во тимот на негуватели, при што само еден негувател остана константен. За жал, некои негувателки кои доаѓаа и заминаа не се однесуваа добро со Себастиен“, изјави оваа мајка и додаде дека и покрај овие пречки, Себастиен доживеал исцелување и личен раст за време на неговиот престој на Бали.

Наместо да очекува тој да се усогласи со типичното однесување и општествените норми, таа го прифаќа онаков каков што е. Г-ѓа Чу сега се фокусира на едукација на другите за аутизмот и промовирање на разбирање и прифаќање без да наметнува општествени стандарди на поединци како Себастиен. „Не очекуваме да зборува со значајни реченици. Не очекуваме секогаш да не‘ поздравува или да каже нешто“, вели чесната мајка.

Патувањето на г-ѓа Чу со нејзиниот син Себастиен ги истакнува предизвиците со кои се соочуваат семејствата кои живеат со аутизам. Нејзината одлука да создаде средина каде што Себастиен би можел да напредува, дури и ако тоа значи далечина и неконвенционални избори, покажува длабока љубов и посветеност на неговата благосостојба.


Фото: Инстаграм/ Фејсбук

Извор: стилкурир