Храна и лекови кои никако не смеете да ги земате заедно: На 5 комбинации треба особено да внимавате

фото: Профимедија/илустрација

Некои јадења никогаш не треба да се земаат заедно со одредени лекови затоа што дури и најздравиот оброк може да ја намали ефикасноста на лековите.

Во минатото, лекарите јасно и прецизно им нагласуваа на пациентите како точно да земаат лекови што им се препишани. Тогаш фармацевтот го дешифрираше ракописот на лекарот и напишаното на кутијата, со дневна доза на лекови, рачно: на празен стомак, после јадење, со многу вода... Се знаеше дека постои интеракција меѓу лековите и храната, но дури неодамна научниците откриле бројни механизми на взаемна реакција и упатствата треба да бидат попрецизни.

За ова се почесто се зборува, па списанието „Фармаси тајмс“, посветено на образованието и на експертите и на пациентите, објави пет најчести лоши комбинации на храна и лекови кои не треба да се занемарат, истакнувајќи дека упатствата испечатени со лекот треба внимателно да се прочитаат. Овие упатства сè повеќе вклучуваат белешки за тоа каква храна треба да се избегнува додека се користи лекот.

Навистина, ова треба да се земе предвид затоа што повеќето луѓе веруваат дека за нивното здравје не може да има лоша диета богата со свежо овошје, зеленчук и млечни производи, или диета со малку маснотии, или чаша вино. Сепак, она што многумина не го знаат е дека некои намирници не одговараат со одредени лекови. Ова значи дека вашиот оброк на крајот може да ја намали ефикасноста на лекот што го земате. Што е уште полошо, може да стане здравствен кошмар, редовно земајќи терапија што нема ефект.

Калциум и антибиотици

Познато е дека млечните производи, млекото, јогуртот и сирењето се богати со калциум, што може да пречи во одредени лекови, вклучително и групи на антибиотици, како што се тетрациклин, доксициклин и ципрофлоксацин.

Овие антибиотици можат да се врзат за калциумот во млекото, создавајќи нерастворлива супстанца во желудникот, од која телото не е во состојба да ги апсорбира активните состојки од лекот.

Сушена и ферментирана храна и антидепресиви

Овој вид храна, која ја вклучува омилената кисела зимница и пушени сувомеснати производи, содржи тирамин, кој е поврзан со опасно зголемување на крвниот притисок кај пациенти кои земаат антидепресиви и одредени лекови за Паркинсонова болест.

Витамин К и антикоагуланси

Фармацевтите треба да ги советуваат пациентите кои земаат антитромботични лекови, кои вклучуваат антикоагуланси, да одржуваат конзистентен внес на витамин К и да избегнуваат храна како што се банани, рукола, спанаќ и друг лиснат зелен зеленчук во нивната исхрана.

Витаминот К е од витално значење за производство на фактори на згрутчување кои помагаат да се спречи крварење, но антикоагуланси го дејствуваат својот ефект со инхибиција на витамин К. Затоа, зголемениот внес на таква храна може да го спречи дејството на лекот и да спречи лекот да работи.

Сок од грејпфрут и овошје и статини

Пациентите треба да избегнуваат јадење грејпфрут или пиење сок од грејпфрут додека земаат одредени лекови, особено оние од групата статин, кои се користат за намалување на нивото на холестерол и се моќно оружје во борбата против срцевите заболувања.

До неодамна, за оваа интеракција беа обвинувани флавоноидите, соединенија во грејпфрутот, сепак, најновото истражување докажа дека тие се фуранокумарини. Некои лекови, како што се оние за третман на висок холестерол и висок крвен притисок, комуницираат со споменатите супстанции од грејпфрут, поради што пребрзо влегуваат во крвта. Оваа интеракција делумно деактивира голем број други лекови, така што ова овошје треба да се избегнува најмалку три часа пред и по земањето на лекот.

Алкохол и лекови

Според експертите, мешањето лекови и алкохол е поопасно отколку што мислите, а во екстремни случаи може да биде и фатално. Особено треба да бидете внимателни кога некој лек се меша со алкохол, некои интеракции се посериозни од другите. На пример, внесувањето алкохол при земање стимуланси кои се добиваат на рецепт може да предизвика пациентот да не сфати целосно колку е пијан. Оваа група вклучува многу други лекови кои се користат во третман на алергии, настинки, трески, ревматизам ...