И камен би пукнал од жал: Приказните зад овие 6 скулптури го кршат срцето

Изразот „камено срце“ ќе има сосема поинакво значење за вас кога ќе ги погледнете овие скулптури и ќе ги прочитате приказните зад нив.

Нело и Патрас

Непосредно пред катедралата од Антверпен во Белгија, има огромна статуа на момче кое спие со своето милениче под ќебе од камен.

На прв поглед, статуата изгледа „слатка“, но приказната зад неа воопшто не е романтична и убава. Скулптурата на Нело и неговото куче Патрес е херој на познатата приказна од 19 век. Во својот живот, Нело се соочил со огромни тешкотии, се борел со сиромаштија и глад и на крајот го загубил животот кога замрзнал од студ и умрел во прегратките на неговиот најдобар пријател.

Јазол на пиштолот

Во седиштето на ООН во Њујорк, има скулптура на револвер чија цевка е врзана во јазол.

Познато како скулптура „Не насилство“, ова бронзено уметничко дело го создаде Карл Фредерик Ројтерсвард во спомен на неговиот пријател, пејачот Џон Ленон, основач на Битлси, кој беше убиен пред неговиот дом.

Љубов - Деца заглавени во телата на возрасните

Скулпторот Александар Милов создаде уметничко дело на кое се прикажани двајца возрасни, со грб свртени додека децата во нив копнеат еден за  друг.

Овој чин може да се толкува на неколку начини, а најчесто се подразбира како децата да се држат заедно по разводот на родителот. Некои велат дека ова се љубовници на кои егото не им дозволува да се помират, додека некои пак велат дека ова се портретирани возрасни кои го изгубиле своето детство.

Чевли на Дунав

За време на Втората светска војна, од Евреите се барало да се појават и да застанат покрај реката и непосреднопосле тоа биле таму стрелани и убиени.

Во сеќавање на овие сиромашни,  и страдални луѓе, е создадена скулптурата на брегот на Дунав, кое се состои од серија чевли како спомен на 3.500 луѓе кои ги загубија своите животи покрај реката.

Ова уметничко дело се наоѓа во Будимпешта, Унгарија.

Хачико

Во Токио има голема скулптура на кучето Хачико. За многумина, ова е само мит за кучето, но за оние кои ја знаат приказната зад оваа легенда, тоа претставува нешто многу повеќе.

Хачико го посвоил универзитетскиот професор Уено. Хачико секој ден го чекал својот господар да се врати од работа. Ова траело со години додека еден ден професорот починал на работа поради церебрално крварење. Свесен за фактот дека неговиот господар повеќе нема да дојде, Хачико го чекаше секој ден, 9 години на истото место, сè до неговата смрт. Неговата пепел беше погребана покрај гробот на Уено.

Маж и жена

Станува збор за скулптура за тажната приказна на двајца љубовници, Али и Нико, кои не можеле да бидат заедно поради различната вера. Скулптурата е дело на Тамара Квеситаџе и се наоѓа во Џорџија.

Во 19:00 часот секој ден, кластерите се движат едни кон други сè додека не стигнат на растојание како да се бакнуваат, а потоа се делат начини.


Фото: Фејсбук