Искористете го методот на Никола Тесла за програмирање на мозокот: Ни тој не бил роден со тоа- научил

Никола Тесла е еден од најсјајните умови на човештвото. Познат по своите откритија, наизменичната струја, ротирачко магнетно поле, индукциски мотор, трансформатор со голема фреквенција, радио и телекомуникациски радио бранови. Покрај тоа, неговото име е на околу 300 патенти на разни пронајдоци.

Во текот на животот, Тесла работеше на проекти постојано и често ги завршуваше до крај. Тој исто така имал чудни навики како спиење само два часа.

Сепак, она што тој би го постигнал не би било можно без строг пакет правила за зголемување на продуктивноста, односно програмирање на мозокот.

1. Размислете внимателно пред да направите нешто

Никола Тесла порано рече дека може да замисли машини, а тој ретко правеше скици пред да започнат градежните работи. Овој процес на визуелно размислување не е вообичаен за сите луѓе, но основната идеја е дека некој едноставно треба да се концентрира на крајниот производ. За креативно размислување, честопати е неопходно да се опуштите и да работите на проблемот во вашата глава.

Во својата автобиографија, Тесла вака го опиша процесот:

- Мојот метод е различен. Не брзам со конкретна работа. Кога ќе наидам на идеја, веднаш започнувам да ја градам во мојата фантазија. Ја менувам конструкцијата, ги правам поправките и ја работам машината во главата. За мене е сосем ирелевантно дали ја тестирам турбината во главата или во работилницата. Забележувам дури и ако не работам добро. Нема разлика, а резултатот е ист - напиша Тесла.

Големиот научник не е роден со овие вештини, но направи одредени вежби како дете за да ја унапреди работата на мозокот.

2. Прошетајте

Одење на кратка прошетка е познато дека има свои придобивки кога станува збор за креативност. Тесла, исто така, се чинеше дека размислува така, и иако неговите прошетки станаа дел од опсесивно компулсивно однесување, тој имаше неколку моменти на „еурека“ за време  додека се шеташе. Еден од нив му донесе идеја за моќноста на струјата:

Во 1881 година, Тесла се пресели во Будимпешта, закрепнувајќи од нервен слом, и додека одеше низ паркот рецитирајќи поезија со еден пријател, тој одеднаш имаше идеја за наизменична струја.

3. Работете на проблемите сами

Како и многу иноватори и креативни ликови, Тесла тврди дека треба да биде изолирана за време на креацијата и размислувањето.

Еве еден од неговите познати цитати:

- Умот е поостар и поконцентриран во осаменост и континуирана самотија. Ниту една голема лабораторија не е неопходна за размислување. Оригиналноста доаѓа од осаменоста ослободена од влијанијата што му штетат на нашиот креативен ум. Бидете сами, тоа е тајната на пронаоѓачот, бидете сами, тогап се раѓаат идеите - зборуваше Тесла