Ја обори Швајцарската економија: Монети со ликот на Федерер

Монетите на Роџер Федерер се целосен хит во Швајцарија, а лидерите на локалната економија не можеа ни да замислат колку еуфорија ќе предизвикаат. Федерер беше почестен да украси една од новите монети што ќе бидат издадени.

Швајцарската влада објави дека 95.000 монети треба да бидат издадени до јануари, при што првиот контингент предизвикува пад на веб-страницата на Швајцарскиот федерален совет, кој се купува преку веб-работилница, пренесува РТС.

Првиот контингент од 33.000 парчиња беше распродаден, додека побарувачката беше таква што никој од најголемите страници не можеше да издржи со тој износ на посети.

„Имавме 2,5 милиони кликања. Тоа беше премногу за нашата онлајн продавница. Очекувавме и планиравме голема побарувачка, но не можевме да замислиме дека ќе биде толку голема “, рече извршниот директор на Федералниот совет, Мариус Халдиман.

Носителот на рекордот по број на гренд слем титули (20) ќе биде на монетите од 20 франци, што е првпат во историјата на Швајцарија да има жива личност на монетата. Дополнителен проблем се појави кога Роџер ја сподели објавата на социјалните медиуми.

„Штом тој ја објави врската на социјалните мрежи, веднаш имавме проблеми со зголемен сообраќај кон порталот. Некои навивачи беа во можност да влезат на страницата, но не можеа да ја завршат нарачката. Другите не можеа да ја отворат страната. Добивме многу е-пошта прашувајќи дали можат да купат паричка, но не можеме да побараме информации за кредитна картичка преку е-пошта “, додава Халдиман.

На „главата“ на монетата се наоѓа Федерер со познатиот бекхенд.