Јаболко и шајки – древен рецепт за анемија на Балканот: Етнолог и уметник нѐ воведуваат во светот на чудната кујна

Александар Репеџиќ и Анѓела Ѓермановиќ ги отвораат кориците на старите книги за готвење и со помош на стручњаци повторно создаваат антички рецепти за кои се верувало дека штитат од болести.

Етнологот Александар Репеџиќ и визуелниот уметник Алњела Ѓермановиќ го создадоа Почудиште! Во Почудиште, двајцата преку серија кратки документарни филмови нè водат низ мистичните ритуали и обичаи на жителите на Балканот, а во рамките на нивниот чуден YouTube канал ни подаруваат ЧУДНА КУЈНА. Ги отвораат кориците на старите книги за готвење и нѐ воведуваат во свет во кој лукот штити не само од вампири!

Јаболко и шајки - древен рецепт за анемија

Како се лекуваа анемијата и честите болести во минатото? Денешните познати суплементи не биле познати во минатото, но имало алтернативни решенија, објаснуваат Репеџиќ и Ѓермановиќ во воведот на нивниот краток филм за антички рецепт за анемија.

Еден од најпознатите од нив е методот на ковање шајки во јаболкото за подобра крвна слика. Дали овој чуден стар рецепт навистина помага? На тоа прашање одговорил Филип Петронијевиќ, тогашен студент на истражувачката станица Петник во Ваљево, со својата истражувачка работа за Почудиште.

Александра и Анѓела велат дека не можат да кажат колку навистина помага едно јаболко со заглавени шајки во него, но гарантираат дека рецептот е 100 отсто неверојатен.

Потребни состојки:

1 јаболко

10-15 нови големи шајки (не доволно големи за да набиете вампир, но со просечна големина)

1 бакарна жица

Сок од половина лимон

1 лажичка мед

Начин на подготовка:

Измијте го јаболкото, исчистете ги шајките и бакарната жица со алкохол, исушете ги и ставете (заковете) ги во јаболкото. Направете го ова наутро и оставете го 24 часа.

Следното утро извадете ги шајките и бакарната жица, изрендајте го јаболкото. Изгребете ги наслагите од шајките во садот со јаболкото. Потоа додадете една лажичка мед и сок од половина лимон. Добро измешајте сè, вклучувајќи го и црниот остаток од шајките (ова е клучно). Земете ја оваа каша на празен стомак и не јадете ништо во наредните час или два.

Заковајте ги шајките и бакарната жица во ново јаболко, оставете го до следното утро и така една недела.

Сите детали за овој чуден рецепт погледнете ги во филмот:


Фото и Видео: Youtube

Извор: nationalgeographic.rs