Како функционираат рестораните во Берлин за време на коронавирус?

По двомесечната присилна пауза, рестораните во Германија полека ги отвораат своите врати. Но, не може да се зборува за нормален бизнис во ресторанот. Како изгледа во центарот на Берлин?

Сега во рестораните во Берлин им е дозволено повторно да примаат гости. Ова е добра вест за сопствениците на ресторани и нивните вработени. Но, лошата вест е дека нема гости.

„Денес продадовме околу 30 јадења. Обично би биле 180“, вели Јоханес, менаџер во омилен ресторан со јужногерманска кујна во центарот на Берлин. Нема туристи, нема посетители, и сè што е во околните канцеларии е празно. Во такви услови многу ресторани воопшто не ги отворија своите врати на почетокот, иако сега им е дозволено да го сторат тоа.

И условите под кои сега се работи во ресторанот ги одвратат гостите. Затоа Јоханес се надева на добро време. "Тогаш, можеме барем да сместиме луѓе надвор, на терасата. Внатре, гостите не сакаат да влезат: со маски до маси што не смеат да бидат украсени. Недостасува пријатно чувство во просторот", вели Јоханес.

Дезинфекција на менито

Во еден познат ресторан со нова германска кујна, готвачот Марен жали за гостите и пред сè за контакт со луѓето. Во позадина, еден вработен ги дезинфицира новите пластифицирани менија кои, по можност, не треба да минуваат низ премногу раце. Сето ова нема никаква врска со чувството на удобност. И покрај ова, Марен се обидува да го прилагоди својот ресторан на новите правила донесени од градската администрација во Берлин. Тој само гледа како и каде ќе постави голема табла со плексиглас. Некои правила се нејасни, но нема телефон каде Марен би можел да биде информиран за деталите.

Но, во моментов, целата загриженост е фокусирана на една работа: дали прометот ќе биде доволен за воопшто да се задржи ресторанот?

„После два месеци позајмување, приходот сега мора да тече повторно“, вели Марен. Нејзиниот колега Јоханес исто така споменува трошоци направени за да може воопшто да ги отворат вратите: заштитни маски за персоналот, дезинфекција, пакувања за прибор за јадење и сол и бибер. Сите овие трошоци треба да бидат финансирани од заработка.

А, тука постои и неизвесност како во првите денови на работењето ќе се изведе сето тоа, додека сè уште не се знае кога и колку гости доаѓаат и колку келнери и готвачи треба соодветно да бидат ангажирани. Колку количини да нарачате. „Ние, всушност, треба да ангажираме некој што че ги следи гостите да ги следат правилата“, вели Марен.


Подобро надвор отколку внатре

Многу Берлинчани не се свесни за овие проблеми на нивните угостители. Тие едвај чекаа повторно да пробаат кафе или коктел во нивното омилено кафуле. Некои седат со часови и уживаат во атмосферата.

Но, мислите за коронавирусот постојано ми се во главата. Сите некако се надеваат, може да се слушне тука и таму во рестораните, дека никој од гостите во близина не е заразен. Инаку, ако надлежните дознаат преку формата имама гостин со вирус кој седел во ресторанот во исто време, тие можат да ве испратат во карантин две недели. Што повторно би значело: пиење кафе со сртав на терасата.

Извор: Дојче Веле

Фото: A. Scholz