Како Хитлер го изненади развојот на ситуацијата во Југославија и што претходеше на акцијата „Страшен суд“

Влада Цветковиќ-Мажек подлегна на притисокот на 25 март 1941 година и го потпиша протоколот за пристапување на Југославија во Тројниот сојуз во палатата Белведере во Виена.

Тоа неделно утро, 06 април 1641, точно во 6,30 часот, 234 бомбардери и 120 борци го преплавија Белград, а повеќето жители на градот, наместо будилници и детска бучава, се разбудија од смртоносниот товар на германските сили, без да објават војна.

Авионските напади продолжија во следните два дена, а во нападот загинаа околу 2.500 луѓе. Уништени беа стотици згради, вклучувајќи ја и зградата на Националната библиотека на Србија, институција основана во 1832 година, со околу 300.000 книги, вклучувајќи средновековни ракописи и други дела од непроценлива вредност за српската култура. 

Лична одлука на Хитлер

Притисоците врз нацистичката Германија врз Владата на Кралството Србија биле сè посилни. На 25 март 1941 година Влада Цветковиќ-Мажек потклекна на притисокот и во палатата Белведере во Виена потпиша протокол за пристапување на Југославија во Тројниот сојуз (Германија, Италија, Јапонија).

Оваа одлука на властите предизвика гнев кај граѓаните на Југославија и на 27 март 1941 година гордиот и слободен народ излезе на улица на масовни демонстрации во сите градови низ кралството, со слоганот „Подобро војна од пакт, подобро гроб од роб “.

Истиот ден, група офицери извршија воен удар, соборувајќи го Влада Цветковиќ-Мажек и гувернерството, а на престолот беше востоличен малолетниот крал Петра Втори Караѓорѓевиќ. Беше формирана нова влада, предводена од Душан Симовиќ.

Хитлер бил изненаден од развојот на ситуацијата и на 28 март на состанок со своите генерали донел одлука за бомбардирање на Југославија. Историчарите тврдат дека тоа било лична одлука на Хитлер, со која тој сакал да го растури и уништи Кралството Југославија како држава. И така, донесена е одлука која е позната и како „Потфат 25“.


Нееднаква борба

Задачата за бомбардирање на Белград била доверена на 4-та воздушна флота на германското воено воздухопловство, со која командувал генерал-полковник Александар Лер. Акцијата била со кодно име „Страшен суд“ или на германски „ Strafgericht“.

На голем број германски авиони им се спротивставија елитните 6-ти ловечки пат и единиците за противвоздушна одбрана на Белград, кои успеаа да им нанесат значителни загуби на агресорите во храбар отпор. Сепак, и покрај работата и пожртвуваноста на војската во Белград, германските напаѓачи победија. Според историчарите, во воздушната битка меѓу германските и силите во Белград, двајца пилоти биле убиени, а шестмина биле ранети.

Овој напад значел вовлекување на Кралството Југославија во Втората светска војна, иако југословенските влади пред и по пучот се обидоа на секој начин да го избегнат. Треба да се напомене дека само неколку часа пред нападот, Кралството Србија потпиша договор за агресија со СССР

Германските сили, заедно со сојузничките земји Италија, Бугарија и Унгарија, ја нападнаа Југославија без да објават војна.


Напад врз Националната библиотека на Србија

Веќе во првиот, од вкупно четири бранови на бомбардирање, на тој ден, уништена е зградата број 14 на местото Косанчичев, тогашната Национална библиотека на Србија.

Според некои историчари, зградата наводно била погодена од запаливи бомби тој ден околу 16 часот. Пожарот траел неколку дена, а според жителите кои живееле во областа, од урнатините чад со месеци.

Генералот Лер, кој командувал со единиците што ги бомбардираа Белград и Варшава, беше застрелан во Белград во 1947 година за воени злосторства.


Фото: Википедија/ Фејсбук- 

Видео: Youtube