Кинеска луксузна зграда подигната и целосна за 28 часа: Ние пат од километар градиме за години

Кинеската компанија Broad Group подигна модуларен станбен блок од 10 ката, наречен Living Building, за нешто повеќе од еден ден во Чангша, Кина. Тајмлапс објавен од Broad Group покажува дека 10-катницата е подигната во Кина од голем тим работници и три кранови за 28 часа и 45 минути.

Станбениот блок беше склопен од стандардни модуларни единици со големина на контејнер кои беа направени во фабрика од Broad Group и имаат конструкција од нерѓосувачки челик.

Секој модул е долг 12,19 метри (40 стапки), широк 2,44 метри (осум стапки) и висок три метри (10 стапки).

Модулите во форма на контејнер наредени со еден ѕид од секоја единица што се преклопува надолу за да стане подна плоча и да се создаде простор без колони кој е 12 метри на 4,8 метри. Прозорците и балконите се преклопуваат од единицата за да ги затворат просторите.

„За еден ден може да се подигнат 10 ката“

Модулите се транспортираат до локацијата со целосна електрична и внатрешна завршница што значи дека инсталацијата може да се случи брзо.

„Исклучително едноставна инсталација на лице место: само затегнете ги завртките и поврзете ја [водата] и електричната енергија, толку брзо колку што може да се подигнат 10 ката за еден ден“, велат од компанијата.