Кинезите ја копаат најдлабоката дупка на светот: Ќе се шокирате кога ќе разберете која е нивната цел

Една од најголемите дупки во историјата на човештвото моментално ја копа Кина додека се обидува да пронајде потенцијален живот таму долу.

На длабочина од 10.000 метри и минувајќи низ 10 слоеви карпи, со години ќе копа дупка, но зад се има цел. Пред да прашате, одговорот е не, да не се поврзете со сите дупки што децата од другата страна на светот се обиделе да ги ископаат со Кина кога биле помали.

Иако може да има некои ризици поврзани со премногу лакомо и премногу длабоко копање во земјата, тие сакаат да стигнат до карпи и минерали стари и до 145 милиони години. Тоа би било откопување на работи кои биле дел од почвата уште од деновите кога диносаурусите владееле со светот, со потенцијално вредни минерали кои биле непречени милиони години.

Сериозна акција

Згора на тоа, постојат надежи дека тие би можеле да најдат некаков живот таму долу, но не зборуваме за орда убијци-кртови кои излегуваат од земјата за да водат војна на површинскиот свет. Веќе за разни организми способни да преживеат во екстремни услови.

Најдлабоката дупка некогаш ископана била на длабочина од околу 12.000 метри и започнала со проект инициран од Советскиот Сојуз, кој бил направен помеѓу 1970 и 1995 година пред Русите да останат без пари и да го прекинат проектот.

А за Кинезите, наводно, тоа ќе биде неверојатно скап и долг потфат, бидејќи количината на опрема потребна за ископување 10.000 метри е доста голема.Фото и Видео: Youtube