Кој благородник бил „тајната врска“ на Хитлер со Ватикан и чии архиви сѐ уште се затворени поради тоа?

фото: PROFIMEDIA

Историчарите тврдат дека пронашле докази за војводата што водел неформални разговори меѓу Ватикан и нацистичка Германија.

Темата „Папа Пиј XII и националсоцијалистичкиот режим“ е побогата за уште едно поглавје: историчарот Дејвид Керцер ја објави книгата „Папата во војна: Тајната историја на Пие XII, Мусолини и Хитлер“.

Уште пред објавувањето на книгата, тврдењето на Керцер дека папата, набрзо откако бил избран на 11 мај 1939 година, на иницијатива на Адолф Хитлер, ги водел неформалните преговори за нов, подобар однос меѓу Ватикан и „Третиот Рајх“ привлече големо внимание, пронајдени во архивите на Ватикан записи од разговори што папата ги имал со војводата Филип фон Хесен, кој бил неофицијален претставник на нацистичка Германија. Од 2006 година е познато дека војводата неколку пати се сретнал со папата - тоа го објави американскиот историчар Џонатан Петропулос во својата книга „Благородниците и Рајхот“. Благородничката куќа Фон Хесен му даде пристап до своите архиви и го поддржа во неговото истражување.

Во својата книга, Петропулос цитираше делови од процесот на денацификација низ кој мораше да помине војводата Филип:
„Папата Пие XII ми даде посебна доверба и ми даде важна задача. Мислам дека не е правилно да давам изјави за таа задача без специјалната дозвола на папата“. Сепак, Петропулос можеше само да шпекулира за содржината на тие разговори, бидејќи ги немаше документите до кои сега има пристап Керчер.

„Тајните помошници на Хитлер“

Филип фон Хесен беше еден од „тајните помошници на Хитлер“, што го опиша историчарката Катарина Урбах во нејзината истоимена книга од 2016 година. Таа докажа дека високото благородништво помогнало во подемот на диктаторот и неговото етаблирање во високото општество.

Зошто благородништвото? Според историчарот Урбах, благородничките семејства биле одгледувани за да ѝ служат на својата татковина. Покрај тоа, поради нивните пријателски и семејни врски, тие беа добро вмрежени и во други земји. На тој начин се создаде таен, неофицијален канал на контакти.

Филип фон Хесен негуваше лични врски и со Адолф Хитлер и со Херман Геринг. Бидејќи сите врати му биле отворени во Рим преку неговата сопруга Мафалда - ќерката на италијанскиот крал Виктор Емануел III - германскиот диктатор го користел како посредник во контактите со италијанскиот диктатор Бенито Мусолини. Задачата на Војводина беше да одржува стабилни односи со Италија, а очигледно и со Ватикан.

„Црквата не се плаши од вистината“

Црквата „не се плаши од вистината“, изјави шефот на Апостолскиот архив на Ватикан, кардинал Хозе Толентино Калака де Мендонча, пред отворањето на архивите од времето на понтификатот на Пие XII (1939-1958). Сепак, архивите за тој критичен период сè уште беа затворени во Англија, а Филип фон Хесен не само што беше „таен помошник на Хитлер“ во Ватикан во тоа време, туку и посредуваше во Англија.

Познато е дека англискиот крал Џорџ Шести го испратил својот брат, војводата од Кент, на сите можни семејни собири непосредно пред Втората светска војна, за да има неформални разговори таму. Војводата од Кент и Филип фон Хесен биле во постојан контакт. Тоа на историчарот Петропулос му го потврдил принцот Филип, покојниот сопруг на британската кралица Елизабета Втора. Содржината на овие разговори, сепак, не е позната.

Кога војводата од Хесен паднал во немилост на Хитлер, тој го поминал периодот од септември 1943 до април 1945 година во различни концентрациони логори. И по завршувањето на војната, тој беше заробен од сојузниците.

Неговата сопруга Мафалда и нејзините деца најпрвин се засолниле во Ватикан кај Џовани Батиста Монтини, подоцна папата Павле Шести. Но, нацистите сепак успеаја да ја уапсат и фатат. Таа потоа загина во бомбардирањето на концентрациониот логор Бучевалд.

Филип фон Хесен беше шеф на куќата на Хесен од 1940 година до неговата смрт во 1980 година. И по војната, тој живеел во изолација и наводно никогаш повеќе не зборувал за времето на „Третиот Рајх“.

Извор: Дојче веле