Честитање на слава без грешка: Што треба да каже гостинот и како домаќинот одговара
Иако обичаите се менуваат со текот на времето, едно правило останува исто: честитањето на славата има свој утврден редослед и секој треба да го знае за да не се засрами пред домаќините.
Како правилно да се честита славата?
Во минатото, гостите биле поканети на слава лично, понекогаш и неколку дена однапред. Денес, сè почесто важи непишаното правило дека на слава не се кани, туку дека оние што сакаат да го возвеличат празникот на домаќинот, доаѓаат сами. Во минатото, во куќата на домаќинот се носело торта, лепче или јаболко како подарок, додека денес обичаите се разликуваат од регион до регион - и многу од нив веќе не се практикуваат.
Сепак, она што не се променило е начинот на кој се слави славата.
Кога ќе пристигне гостин, домаќинот традиционално го пречекува на прагот или пред куќата со зборовите:
„Добредојде!“
Потоа гостинот му честита на домаќинот вака:
„Честитки до Светецот (на пр. Мрата) и среќна слава ти, домаќине! Нека Бог ти даде здравје и среќа вам и на вашето семејство!“
Домаќинот одговара:
„Ви благодариме и добредојде кај нас! Нека Бог и светците (на пр. Мрата) ви помогнат да дојдете и да славите во здравје и радост уште многу години!“
Празнични обичаи што следат по пристигнувањето на гостинот
Кога гостите пристигнуваат, прво им се служи пченица и се напиваат од осветено вино. Пред тоа, се прекрстуваат и му посакуваат здравје на домот во кој дошле. После тоа, според древниот обичај, гостите седат на масата според нивниот стаж.
Што е соодветно да се донесе на слава?
Во минатото, подароците беа едноставни и домашни - шише домашна ракија, вино, јаболка, брашно или нешто што домаќинот може практично да го користи. Поентата на подарокот не е да биде скап, туку да биде од срце.
Денес, почесто се избираат поскапи подароци: козметика, накит, постелнина, накит, парфеми, играчки, кошули... Сепак, традиционалните подароци сè уште имаат посебно место:
- вино или ракија,
- кафе,
– бомбони или чоколади,
– мал подарок за куќата,
а нешто што е рачно изработено или лично подготвено е најценето.
Фото: Принтскрин/ Јутјуб
Извор: Alo.rs