Кој влегол во неа „нормален не излегол“: Ртањ, мистеријата за пирамидата

Ртањ е планина обвиткана во мистерија, со необјаснети настани, поради што е многу интересна за многумина затоа е необична и примамлива.

Природната пирамида во Источна Србија, за која се верува дека е шуплива внатре, но сите влезови во неа се затворени затоа што, како што велат, секој што поминувал низ неа веќе не бил иста личност. Пирамидите треба да ја имаат целата своја енергија на врвот, но Ртањ ги испраќа своите најсилни бранови во основата, што е само една од необичностите.

Иако истражувањето на академикот Јован Давидовиќ и научникот Саша Надфеј започнало кон крајот на 20 век, оваа планина е запознаена со народот со милениуми со своите необични способности. Важноста на Ртањ за Словените низ вековите најдобро се објаснува со споредбата дека Ртањ бил исто толку важен како олимпијците за Грците од античко време.

Се верува дека апсорбира енергија на својот врв „колку што ќе достигне сенката“, а повлекува  електрични, магнетни и оргони нешта. Подоцна, таа енергија од планината зрачи и ги „апсорбира“ оние на кои им е потребна. Ефектот на овие енергии може да се почувствува во Светилиштето, познато и како „Топло“.

Тоа е круг со камења и земја каде што многумина доаѓаат на „прочистување“. Академик Давидовиќ советува два дена по 20 минути секој, затоа што ако некој е агресивен, агресијата може да се манифестира и понатаму. Исто така, се препорачува комплетно отсуство на технологија, бидејќи телефоните можат да се наполнат или испразнат во моментот, камерите нема да можат да осветлат и снимаат и ќе се тресат на целосно рамна и мирна површина.

Оттука можете да го видите Шиjак, врвот на Ртањ висок 1565 метри, а тајната на доброто чувство е скриена во моментот и она што секој што стои на одредено место треба да мисли само на сегашноста, а енергијата што се влева наоколу „покажува“ на што човек треба да обрати внимание.

Ртањ е заштитен природен ресурс, меѓу другото, заради ендемичните видови што напредуваат тука. Чајот од Ртањ е најпознат, а Рамонда Сербика е секако најинтересна за научниците. 

Малкумина локални жители се надеваат на истото, и тие се многу среќни што им откриваат на посетителите сè што знаат за планината. Таа „златна ера“ за која сите сонуваат, е времето во кое живееше семејството Мин. На крајот на 19 век, Евреинот Самуел Мин отворил фабрика за текстил во околината на Ртањ, и наскоро започнал да инвестира во рудници околу Србија

На почетокот на 20 век, станале сопственици на рудни полиња во близина на Ртањ. Се покажа дека е јаглен од прва класа. По смртта на Самоил, семејството продолжило да се грижи за рудниците, привлекувајќи голем број странски експерти, 

За потребите на вработените, семејството Мин изгради удобни згради, постави амбуланта, самопослуга, кино како дел од ложата „Falcon Lodge“, училиште за ски-лифтови, и прво приватно училиште во Србија. Тие посветуваа големо внимание на уредноста на населбата, така што Ртањ имаше убав паркови со многу различни видови растенија.

Грета, која се омажила за семејството Мин, се здобила со голема почит од локалното население заради грижата што ја водела за нив и нивните работници. Денес, селаните велат дека тајната на гостопримството во селото Ртањ е дека нашите предци верувале дека секој гостин може да биде Бог, и ако домаќинот не се посвети доволно, можел да го налути Бога. Ова е причината зошто секој домаќин гостин го прима најдобриот третман што може да се понуди.

Посетителите претежно доаѓаат до издигнувањето до самиот врв, во кој е сместена распадната купола, која Грета Мин ја подигна на сопругот, но беше срушена затоа што „ловците на богатството“ веруваа дека богатството на семејството Мин е од Германците, а подоцна и од Комунистичката партија скриено под sидовите на самиот врв.