Која е тајната на Бермудскиот триаголник? Научниците објавија зошто бродовите и авионите исчезнуваат...

Бродовите исчезнуваат без трага. Авионите исчезнуваат од радарските екрани и никогаш повеќе нема да бидат видени. Мистериозните настани поттикнаа приказни за натприродни настани, киднапирања од вонземјани и генерално приказни за област надвор од нормалните граници на физичката реалност. Се разбира, станува збор за Бермудскиот триаголник.

Сепак, многу луѓе предложија научно можни објаснувања за исчезнувањето на бродови и авиони во Бермудскиот триаголник, а освен тоа, океанот е секогаш опасно место и никогаш не е невообичаено работите да тргнат наопаку.

Бермудскиот триаголник се протега помеѓу Мајами, Сан Хуан, Порторико и островот Бермуди. Оваа површина е огромна и се простира на неколку стотици илјади квадратни метри, а бродскиот сообраќај е особено активен на овој простор.

Бермудскиот триаголник го доби своето име по написот од 1964 година во списанието Argosy, кој поврза неколку исчезнувања во регионот. Написот „Смртоносен Бермудски триаголник“ не понуди објаснување за настаните, иако силно ја нагласи мистериозната природа на областа. Во написот се зборува за исчезнувањето на американскиот Киклоп во 1918 година, брод за снабдување на морнарицата и губењето на летот на бомбардери за време на вежба во 1945 година, како и за еден од авионите за пребарување и спасување испратени по нив.

Овие инциденти и други, денес станаа дел од мистериите на Бермудскиот триаголник. Овие приказни честопати се спојуваат за да навестат нешто непријатно што се крие под површината на Атлантскиот Океан. Освен натприродни објаснувања, низ годините се изнесуваат и низа пореални објаснувања за овој феномен; од магнетизам до опасни меурчиња.

Опасни води

Фактот дека областа во Бермудскиот триаголник е многу голема, објаснува дел од мистеријата. Секој регион низ кој минуваат многу бродови е обврзан да регистрира повеќе несреќи отколку места со помал сообраќај. Покрај тоа, областа Бермудски триаголник често е зафатена од урагани, па не е толку неочекувано бродовите во областа да се превртат и да потонат.

Друго објаснување се заснова на магнетизмот. Магнетниот Северен Пол на Земјата не е ист со неговиот географски Северен Пол, што значи дека компасите обично не се насочени точно кон север. Компасите се навистина точни само по она што се познати како агонични линии што го поврзуваат магнетниот и географскиот север.

Една агонична линија тече од езерото Супериор преку Мексиканскиот залив во близина на Бермудскиот триаголник. Една теорија тврди дека морнарите, кои обично се навикнати да ги земаат предвид разликите во читањата на компасот, можат да направат грешка кога се многу блиску до линијата на агонија што ги води на погрешен пат. Друга теорија тврди дека Бермудскиот триаголник би можел да биде област на магнетна аномалија од големи размери, област каде линиите на магнетното поле на Земјата се извиткани и превртени. Може да предизвика и навигациски грешки. Сепак, нема докази дека Бермудскиот триаголник содржи некакви невообичаени магнетни нарушувања.

Неодамна, научниците сугерираа дека потонати бродови во Бермудскиот триаголник би можеле да бидат резултат на масивни меури што се ослободуваат од подморските наслаги. Сличен процес на овој веројатно создал огромни кратери на морското дно во близина на Норвешка.

Но, иако самиот механизам звучи како логично објаснување, нема докази за неодамнешно ослободување на метан од областа околу Бермудскиот триаголник. Последен пат нешто слично се случило во регионот пред околу 15.000 години.

Сепак, од сите можни објаснувања, најверојатно е дека човечкиот мозок создал многу поголема приказна и мистерија од она што всушност се случува во Бермудскиот триаголник. Имено, нашиот мозок е повеќе склон да памети посебни, необични настани и повеќе да се фокусира на областите каде што се случуваат такви настани, поради што работите ни изгледаат побројни отколку што се, а секој настан го набљудуваме со посебен интерес поради истакнат фокус на само едно место.