Колку е богат Доналд Трамп, а колку Џо Бајден: И двајцата се милионери

Во пресрет на новиот Американски претседател, да видиме кој колку „тежи“.

Доналд Трамп е без сомнение досега најбогатиот жител на Белата куќа, но утврдувањето на вредноста на неговиот вкупен имот не е лесна задача.

Така, Ен-Би-Си во 2015 година објави дека Трамп преку соопштение изјави дека е „тежок“ со над 10 милијарди долари, што во голема мерка се сфаќаше како фалење, а не како реалност.

Проценките на различни извори во врска со имотот на претседателот се далеку пониски од таа бројка. Можеби најчесто цитираната проценка е Форбс, кој во април годинава изјави дека имотот на претседателот е вреден 2,1 милијарди долари. Таа сума покажува голем пад од проценетите 3,1 милијарди само еден месец порано, пред „Ковид 19“ да ја десеткува вредноста на недвижнините и угостителската индустрија.

Трамп тврдоглаво одбива да ги објавува своите даночни извештаи, дури и кога е под ревизија, иако го комплетираше годишниот финансиски извештај што претседателите на САД се должни да го достават до независна агенција, канцеларијата за етика на Владата. Сепак, иако овие документи, од кои најновиот е од 2019 година, даваат одреден увид во неговото богатство, тие се далеку од прецизна мерка за богатството.

За почетниците, овие извештаи се потпираат на податоците што ги пријавуваат и не е потребна надворешна ревизија. Постојат и артикли наведени во големи опсези - најмногу што може да се наведе за индивидуална ставка е „над 450 милиони долари“, а тоа не е од голема помош кога станува збор за човек со имот како кулата на Трамп или одморалиштето Мар-а-Лаго.

Во таа насока, извештајот што Трамп го достави минатата година, кој содржи средства и приход од 2018 година, укажува на тоа дека неговите нето средства се најмалку 1,5 милијарди долари, а годишните приходи се најмалку 615 милиони.

Проценка на Форбс

Кога станува збор за тоа колку Доналд Трамп е навистина „тежок“, проценката на Форбс е веројатно најблиската. Тој финансиски ориентиран медиум сигурно не може да има прецизна вредност на секој имот на организацијата Трамп, кој сега е во сопственост на синовите Доналд Џуниор и Ерик. Сепак, тимот на Форбс ги следи податоците за трансакциите и вредноста на берзата на поврзани деловни активности за да ја утврди точната бројка.

Во април, Форбс ја процени нето-вредноста на Трамп на околу 2,1 милијарди долари, што укажува на голем пад поради пандемијата. Но, дури и пред короната, Форбс го процени на 3,1 милијарди, далеку помалку од она што Трамп го тврдеше кога се кандидираше во 2015 година.

Ова е неверојатно близу до проценката на друг извор, индексот на милијардери во Блумберг.

Иако поголемиот дел од имотот на Трамп се наоѓа во комерцијални недвижнини, тој има интереси во бараните индустриски сектори.

Најновата проценка на Форбс е следна: комерцијални недвижнини - 1,2 милијарди. Голем дел од тоа се поврзува со неколку мултифункционални згради на Менхетен, и тој почувствува големи загуби по пандемискиот налет. Недвижниот имот вреден околу 1,9 милијарди долари пред да се појави коронавирусот сега се проценува на 1,2 милијарди долари.

Станбени недвижнини - 148 милиони. Средствата на Трамп вклучуваат околу 500 станбени имоти низ САД. Иако е тешко точно да се проценат, оваа пролет Форбс ја намали нивната вредност од 235 на 148 милиони.

Угостителство - 38 милиони. Времињата се тешки за хотелиерите во САД и ширум светот, така што вредноста е значително намалена од 107 милиони долари пред пандемијата.

Лиценци за хотели - 42 милиони. Кога сте Доналд Трамп, не мора да вложувате свои пари за да заработите пари на недвижен имот - вашето презиме можете да го позајмите на други кои сакаат да ги истакнат на своите згради. Од 2017 година, организацијата Трамп нема повеќе од 50 договори за лиценцирање или управување ширум светот, според Вашингтон пост.

Голф клубови - 217 милиони. Некои од ексклузивните голф клубови на претседателот се држат прилично добро, и покрај општата криза во економијата.

Пари - 160 милиони. На претседателот на САД не му недостасуваат средства за мрачните денови. „Форбс“ проценува дека Трамп имал 160 милиони долари во готово пред кризата со корона. Во време кога недвижностите и акциите беа сериозно погодени од пандемијата, имотот на Трамп е тоа што не изгуби во вредност.

Џо Бајден е всушност милионер. Откако ја напушти јавната функција, неговите примања се зголемија благодарение на профитабилните зделки со книги и рекламни турнеи.

Џо Бајден и неговата сопруга имаат повеќе од 15 милиони долари, според финансиските документи објавени во 2019 година.

Истата година, Форбс објави дека богатството на Бајден вклучува „две куќи во Делавер, проценети на 4 милиони долари заедно, готовина и инвестиции вредни уште околу 4 милиони и федерална пензија вредна повеќе од 1 милион“.

Првата книга на Бајден, приказна за смртта на неговиот син Боу од рак, за кратко се најде на врвот на листата на бестселери во 2017 година. Тој и неговата сопруга работеа и на уште два други проекти за книги.

Бајден заработи 540 000 долари како професор и имењак на Центарот за дипломатија и глобален ангажман на Пен Бајден на Универзитетот во Пенсилванија. Џил Бајден заработи најмалку 700 000 долари во своите ангажмани за говор.

Основната такса за говор на Џо Бајден, наводно, била 100.000 долари за говор, но неговото обелоденување за 2019 година покажало дека иако некои настапи биле со цена до 40.000 долари, другите се движеле до 190.000 долари за предавање на Универзитетот Дру во Њу Џерси. Претходното финансиско обелоденување на Бајден, поднесено во 2016 година за време на неговата последна година како потпретседател, покажа дека дури и по осум години минати на 230.000 долари годишно државна плата, Бајден има значителен личен долг.

Има хипотека вредна над 500 000 долари на имотот за изнајмување и неодамнешен заем за домашен капитал 250 000 долари.

Во септември 2020 година, Бајден ја објави даночната пријава за 2019 година, што покажа дека тој и неговата сопруга платиле повеќе од 346 000 долари во федерални даноци и други плаќања за 2019 година на приход од скоро 985 000 долари.