КРАЈ НА „ALL INCLUSIVE“ АРАНЖМАНИТЕ ВО ТУРЦИЈА? Нема веќе фрлање храна, шведските маси се заменуваат со овој систем

Хотелските услуги базирани на аранжмани „all inclusive“, кои се исклучително популарни во Турција, наскоро би можеле да добијат нов концепт, изјавија извори од туристичката индустрија за ТАСС.
Според извештајот на Турската фондација за спречување на отпадот, во Турција годишно се фрлаат просечно 23 милиони тони храна, додека околу 35 проценти од овошјето и зеленчукот завршуваат во ѓубре пред да стигнат до трпезата. Како одговор на ова фрлање, кое исто така ја поттикнува инфлацијата на цените на храната, Претседателството на Советот за земјоделска и прехранбена политика започна иницијатива.
„Претставниците на турската туристичка индустрија постојано предлагаат ревизија на форматот „сè вклучено“. Сепак, повеќето од нив сè уште веруваат дека тој ќе остане, иако може делумно да се промени, земајќи ги предвид зголемените барања на туристите за квалитетот на услугата. Во овој поглед, постојат различни предлози, вклучително и оние што ги изнесе здружението на хотелиери, но конечната одлука за ова прашање сè уште ќе ја донесат хотелите што примаат туристи“, вели извор од туристичката индустрија.
Имено, Советот подготви сеопфатен извештај за борбата против отпадот, кој ќе му биде презентиран на претседателот Реџеп Таип Ердоган, пишува „Сабах“. Се очекува дека, откако ова прашање ќе биде презентирано во Парламентот, законските мерки ќе го стават крај на отпадот и ќе ги спречат рестораните да наметнуваат задолжителни порции за таканаречените „луксузни појадоци“.
Половина од појадоците завршуваат во ѓубре
Трендот на „луксузен појадок“, кој стана многу популарен во последните години, се претвори во вистинска тортура. Рестораните кои одбиваат да послужат појадок за двајца кога има тројца гости на масата, инсистирајќи на послужување според бројот на луѓе, не само што предизвикуваат незадоволство кај гостите, туку и го зголемуваат отпадот од храна многукратно.
Рамзан Бингол, член на Претседателскиот совет за земјоделска и прехранбена политика и претседател на Здружението на сите ресторани и туристички работници (TÜRES), рече дека дури 50 проценти од „луксузните појадоци“ се фрлаат.
„Овој отпад се зголемува затоа што рестораните инсистираат на бројот на гости. На пример, тројца или четири пријатели лесно би можеле да појадуваат за двајца, но многу ресторани наметнуваат порции според бројот на гости. Тие носат повеќе храна, од која дел дури и не се допира пред да се отстрани од масата. Храната што се става на чинијата, но не се јаде, оди директно во ѓубре.“
Бингол, исто така, забележа дека хотелските бифеа се уште еден извор на отпад.
„Луѓето земаат по малку од сè мислејќи дека има многу избор, но не јадат сè. Милиони лири се трошат залудно.“ Нагласувајќи дека за борба против инфлацијата на цените на храната во Турција, потребно е прво да се спречи расипништвото, Бингол додаде: „Како Претседателски совет за земјоделска и прехранбена политика, подготвуваме сеопфатен извештај. Во рок од два месеци, овој извештај прво ќе му го презентираме на нашиот претседател, а потоа и на надлежните институции.“
Бингол објасни дека доколку извештајот стигне до Собранието, би можеле да се воведат одредени мерки за спречување на расипништвото.
„Во хотелите, системот „сè вклучено“ би можел да се смени во систем „à la carte“. Едно лице би нарачало онолку храна колку што може да изеде. Наместо да земе сè што ќе види и да не јаде, гостинот би станал од масата со храната што ја избрал и која го наситила. Исто така, доколку постојат законски прописи, рестораните и кафулињата нема да можат да наметнат задолжителни порции по лице. Три лица можат да појадуваат за две лица, а пет-шест лица за четири. Доколку објектот не го дозволи ова, клиентот може да ја пријави ситуацијата во Министерството за трговија, кое ќе изрече казна.“
Забрана за фрлање храна на улиците
Извештајот подготвен од Претседателскиот совет за земјоделска и прехранбена политика го истакнува делот за животните скитници. Во него се нагласува дека храната не треба да се фрла на улиците под изговор дека се храни животни. Бингол објаснува дека ова не само што го валка градот, туку и го зголемува ширењето на бактериите.
„Животните што ја јадат оваа храна исто така се разболуваат. Улиците стануваат место за размножување на микроби. Има многу поплаки од ветеринарите. Во ниедна европска земја не можете да фрлате храна на улиците под изговор дека се храни животни скитници. Тоа исто така ја нарушува природната рамнотежа.“
Бингол нагласува дека остатоците од храна или леб треба да се собираат и да се испраќаат во засолништа за животни, но додава: „Секако, најважно е да се спречи тоа да се случи уште на почетокот.“
Фото: Пикселс