Крлежите се активираа: Еве како да се заштитите и да избегнете каснувања

Крлежите почнуваат да се активираат од првите потопли денови, па ако овие денови излезете во природа, не заборавајте на заштитата: Покријте што е можно повеќе кожа со облека и користете средство за инсекти.

Иако крлежите се најактивни и најбројни во текот на мај и јуни, во природата почнуваат да се активираат од првите потопли денови, па најчесто се активни пред крајот на март. Затоа, доколку овие денови одите во природа, задолжително размислете за соодветната заштита.

Еве неколку основни совети:

- не одете во природа со облека со кратки ракави или панталони, особено не на прошетка во шума;

- прицврстете ги копчињата на ракавите, за да има помали шанси инсектите да ползат низ нив;

- можете да ги врзете нозете со украсна лента;

- задолжително заштитете ја главата со капа;

- заштитете ги сите откриени делови од телото со средство за инсекти;

- не оставајте облека или ранци на земја;

- носете облека со светла боја, бидејќи на нив полесно ќе се забележат крлежи или други инсекти, избегнувајте облека со слични украси околу кои крлежите можат да ползат.

Дополнително, не одете по негазени патеки, низ грмушки и не оставајте облека на грмушките додека одмарате. Исто така, не седете на земја или на трупците околу вас. Пред да излезете во природа, добро е да се заштитите со спреј за крлежи, со прскање на сите делови од телото кои се изложени, односно без облека, особено вратот и деколтето, рацете и делот од нозете.

Можете исто така да ја испрскате облеката со истиот спреј, барем на рабовите на деловите од телото кои се изложени.

По пристигнувањето од природата, внимателно отстранете ја целата облека и ранци. Најдобро е се да се перат во машина за перење. Исто така, внимателно проверете го целото тело за да бидете сигурни дека нема крлежи. Бидете особено внимателни со пределот на вратот, зад главата, по рабовите на косата (задолжително исчешлајте ја косата) и со наборите на телото.

Не заборавајте да се грижите за заштита на домашните миленици пред да одите во природа. Средтвста против крлежи се најдобра заштита, а по враќањето дома задолжително проверете се и исчеткајте се. Внимавајте на симптомите кои може да укажуваат на инфекција по каснување.

Како да се отстранат крлежите?

Крлежите треба да се отстранат што е можно поскоро бидејќи ризикот од инфекција е поголем колку подолго е закачен крлежот. Најпрво измијте ги рацете и избришете ги пинцетите што ќе ги користите со антисептик. Отстранете го крлежот така што ќе го фатите што е можно поблиску до главата, на вашата кожа и ќе го извлечете од кожата. Веднаш нанесете антисептик спреј на кожата и внимателно прегледајте го местото на каснување за да бидете сигурни дека дел од крлежот не останал под кожата.

Не се препорачува да се нанесува маслиново масло на кожата на крлежите, ниту да се вади со голи раце, бидејќи тоа го зголемува ризикот од каснување.

Откако ќе го отстраните крлежот, не треба да брзате кај лекар. Сепак, внимавајте на симптомите: ако во рок од четири недели по каснувањето, на кожата се појави осип во облик на прстен или овална форма што исчезнува во средината, како и ако се појави покачена температура или треска, задолжително обратете се кај докторот и нагласете дека пред тие симптоми биле отстранети крлежите од кожата. Ова е многу важно да се нагласи за лекарите полесно да ги поврзат симптомите со можноста крлежот да ви ја пренел инфекцијата и што поскоро да започне со лекување.

Извор: 24sata.hr