Машки „тајни“ кои жените ретко ги знаат: А, посебно таа наутро

Телото на мажот е скоро подеднакво интригантно како и женското, и има многу функции кои продолжуваат да ги збунуваат научниците.

Машкото тело крие многу изненадувања, а некои од нив ги збунуваат не само жените, туку и самите мажи.

Ова се само некои од тајните на машкото тело.

Бавно стареење

Лицето на мажот го задржува младешкиот изглед многу подолго од женското. Ова се должи на фактот дека машката кожа многу побавно ја губи концентрацијата на колаген, што значи дека се многу поотпорни на брчки и оштетувања.

Способност за лактат

Да, добро прочитавте. Мажите исто така имаат жлезди кои можат да произведат млеко. Но, неговото производство е абнормалност на машкото тело.

Ова може да се случи кога ќе се произведе премногу хормон пролактин. Ова може да биде последица на одредени видови лекови и терапии што се користат за стимулирање на срцето, проблеми со хипофизата и хипоталамусот, употреба на опијати или поради преголем глад.

Губење на косата

Убаво е да се мисли дека генетската предиспозиција за ќелавост се пренесува исклучиво од хромозомот на мајката X, но тоа не е случај. Постојат и други, не помалку важни фактори.

Ако таткото на мажот е ќелав, тогаш неговите шанси да ја изгуби косата се зголемуваат за 60%. Активноста на машките хормони, исто така, влијае на фоликулите на косата, така што телото постепено ја губи способноста да создава нова коса. Стресот и лошата исхрана значително го зголемуваат ризикот од ќелавост.

Пред-менструален синдром

Ова може да биде изненадувачки за некои, но 26% од мажите исто така доживуваат ПМС. Во текот на овие периоди, човекот станува чувствителен, раздразлив, гладен и може да почувствува грчеви во стомакот. 

Дебелина на кожата

Тестостеронот, машкиот хормон, ја прави машката кожа подебела, и до 25% од женската кожа. Сепак, за време на нивниот живот, машката кожа станува потенка, додека женската останува со иста дебелина до менопаузата.

Адамово јаболко

Дали некогаш сте се запрашале што е јаболкото на Адам и зошто на мажите е поголемо од жените? Жеените имаат само мала издаденост на вратот, која се состои од 'рскавица на тироидната жлезда, чија единствена цел е да ги заштити гласните акорди. Оваа' рскавица на тироидната жлезда е исто така одговорна за подлабок глас кај луѓето.

Перцепција на бојата

Мажите можат да разликуваат многу помалку бои од жените, а тоа е физиолошки условено.

Една од утринските тајни на мажите, за која жените не знаат, е дека нивото на тестостерон кај мажите е 25-50%, а подоцна се намалува.