Мистериозните кругови и обалата на костурите: Научниците и понатаму збунети

Сместена покрај југозападната Афричка атлантска обала, пустината Намиб е едно од најсушните места на планетата.

Вонземскиот пејзаж на оваа пустина, чие име се преведува од локалниот јазик Нама како „област без ништо“, се протега на околу 81 000 квадратни километри низ три држави, со своите високи дини, планини и рамнини, пишува Би-Би-Си.

Пустината Намиб е стара најмалку 55 милиони години и се смета за најстара во светот - Сахара се проценува дека датира од две до седум милиони години.

Температурите во лето достигнуваат до 45 степени Целзиусови, додека во текот на ноќта може да се спуштат до минус 10 степени.

Пустината Намиб е една од најнегостопримливите места на планетата.

Сепак, со тек на време, значителен број видови се прилагодиле на овој суров дом чии природни процеси, кои создале бизарни геоморфни феномени, продолжуваат да ги збунуваат научниците.

Најсушниот дел на Намиб добива во просек од само два милиметри дожд годишно. За неколку години, кај делови од пустината воопшто немало врнежи од дожд. Но, животните како што се хиени, зебри, јужноафрикански антилопи, ноеви и гепарди се прилагодиле да преживеат во суровите услови на пустината.

Една од најнегоспримливите области на Намиб е областа на високи дини и 'рѓосани бродови што се протегаат на 500 километри долж Атлантикот, од јужна Ангола до централна Намибија, позната како Скелетен брег.

Областа е именувана по голем број трупови на китови расфрлани низ брегот и скоро 1.000 урнатини со векови.

Скелетскиот брег е често опкружен со густа магла, создадена од студената струја на Бенгуела на Атлантскиот океан во судир со топол воздух од внатрешноста на пустината. Оваа магла создава опасни услови за навигација на бродовите, поради што локалното население на Сан го нарече овој регион „земја создадена од Бога во гнев“.

Туристите денес доаѓаат во пустината Намиб за да ги видат спектакуларните дини што го опкружуваат Сосусвлеј и глиненото езеро во центарот на националниот парк Намиб-Науклуфт, кој е трет по големина во Африка со своите 50.000 квадратни километри. Местото се карактеризира со специфична нијанса на темно- портокалова боја, која всушност е 'рѓа предизвикана од оксидација на висока концентрација на железо во песокот.

Дуните во оваа област се меѓу највисоките во светот. Оддалечени се повеќе од 200 метри, а таканаречената „дина 7“, северно од црвените пејзажи, достигнува надморска височина од скоро 400 м.

Едно од најголемите чуда и мистерии на Намиб е геоморфниот феномен познат како „самовилски кругови“ или „прстени“. Овие кругови на песок опкружени со трева се наоѓаат низ целата пустина и ги зачудуваат научниците со децении.

Скоро совршени во кружна форма, тие најдобро можат да се видат од воздухот, бидејќи се протегаат низ Намиб, како на чакалските рамнини, така и на дините.

Во централниот дел на Намиб, сепак, овие кругови се со дијаметар од околу 1,5-6 метри, додека во северозападниот дел тие се четири пати поголеми и достигнуваат ширина од 25 метри.

Со години, овие кругови се сметаше дека постојат само во Намибија, но во 2014 година слична формација беше откриена во Западна Австралија. Локалното население во Химба верува дека круговите во Намиб се направени од духови и дека тие се стапалки на нивниот бог Мукуру. Сепак, некои веруваат дека мистериозните кругови биле направени од неидентификувани летачки предмети, додека други зборуваат за самовили што танцуваат ноќе.

До денес, не постои универзално прифатена теорија за потеклото на овие мистериозни кругови.