,

Најголем измамник во историјата: Направи милијарди од една лага

Пред скоро 200 години, една Шкот ја направил веројатно најголемата измама во историјата

Грегор Мек Грегор - поранешен војник и авантурист - стигна во 1820 година во Централна Америка, во сега Хондурас. Наводно му била дадена земја како принц од Poyais, земја за која никој претходно не чул.

Мек Грегор ја нарече својата земја Појаис и се нарече себеси нејзин принц (тој го претпочиташе името: Cazique of Poyais).

Кога, откако пропатувал низ Америка, се вратил во Велика Британија, веднаш започнал „маркетинг кампања“ за да привлече инвеститори и колонијалисти во својата земја.

Според неговите приказни, Појаис, нешто поголема од Велс, била земја со мед и млеко. Плодната почва, студените реки полни со злато и густи шуми што биле полни со егзотични плодови и дивеч.

Покрај тоа што опишал земја која била дијаметрално спротивна на од се што кажува, тој играл и на картата на машкоста на своите сонародници со поставување реклами кои ги величаа авантурите и храброста на оние кои се осмелуваатда одат во новипоходи , па тврдел дека мораат да вложат пари во експедициите додека сè уште има место и време.

Мек Грегор едноставно бил роден трговец - тој им го вети Рајот на земјата на своите инвеститори, на кои им ја продаваше приказната и дека е важно тие да реагираат што е можно поскоро - затоа што ако не стартуваат веднаш, можеби ќе ја пропуштат својата шанса.

Во случај некој да не му веруваше, тој носел со себе книга за придобивките на земјата и неговиот придонес за создавањето. Тој отпечатил дури и лажни пари што им ги давал на инвеститорите.

Направил милијарди

Тактиката работела спектакуларно. Мек Грегор собрал 200 000 фунти во готовина и скоро 1,3 милиони фунти во обврзници (денес би биле еквивалентни на 3,6 милијарди фунти).


Кон крајот на 1822 година и почетокот на 1823 година, првите две експедиции тргнаа кон Појаис, поточно 250 воодушевени идни доселеници. Но, откако пристигнаа, тие најдоа една сосема поинаква ситуација отколку што тој им ветил.

Немало пристаништа, населби или патишта на брегот, земјата не била погодна за одгледување и немало ни трага ниту глас од реките од злато. Наскоро неподготвените Шкоти почнале да умираат еден по друг, сè додека преостанатиата  третинане била спасен од бродот што ги однесол во Белизе.

Околу педесет од нив се вратиле во Велика Британија, така што весниците брзо ја објавиле големата измама (иронично, некои од преживеаните авантуристи уште го бранеле МекГрегор, префрлајќи ја вината на другите организатори на експедицијата).

Мек Грегор побегнал во Франција и повторно почнал да ја продава истата приказна, но наскоро бил прочитан и затворен од тамошните власти, пренесува Би-Би-Си.

После тоа, тој се вратил накратко во Единбург од каде морал брзо да избега. Се вратил во Централна и Јужна Америка, каде конечно починал во 1845 година.

А Појаис, како што МекГрегор ја нарече Ветената земја, и понатаму останува непокорена и напуштена пустина до денес.