Најголемата измама во медицинската историја: Од лажна студија до прогласување „анти-вакцинирање“

Пред десет години, познатиот научен труд „Лансет“ повлече лажна студија од 1998 година од страна на британскиот гастроентеролог Ендру Вејкфилд во која се тврди дека вакцината за сипаници предизвикува аутизам.

И покрај повлекувањето, студијата стана проглас за „анти-вакцинирање“, така што веќе искоренета болест започна да прогонува и да одзема животи. Експертите ја нарекуваат студијата на Вејкфилд најштетната работа во медицинската историја. Објаснувајќи го повлекувањето на студијата, едиторијалот на Лансет изјави дека некои елементи на истражувањето биле неточни и спротивни на претходните откритија.

BMJ Medical Journal еднаш објави дека работата на Вејкфилд  добила големо внимание на медиумите со штетен потенцијал за јавното здравство, така што е тешко да се најде каква било споредба во историјата на медицинските науки. Многу научници се обидоа да ги реплицираат резултатите од студијата на Вејкфилд, но без никаква корист. Британскиот истражувачки новинар Брајан Дир објави голем број написи во „Сандеј тајмс“ кои покажаа дека Вејкфилд имал голема парична корист од 435.000 фунти за неговата лажна студија. Адвокати заедно со родителите на некои деца биле вклучени во истражувањето и подготвувале големи судски постапки против производителите на вакцини.

Прогласен за виновен

Со други зборови, студијата требаше да послужи за профитабилни обештетувања од фармацевтската индустрија.

Трудот беше отфрлен, дури 11 од 13-те оригинални автори се откажаа, а британскиот медицински совет го прогласи Вејкфилд за виновен за триесет точки, вклучително и „нечесност“ и „злоупотреба на деца“, според Кликс. Нему му беше одбиена лекарска дозвола во Велика Британија, но тој никогаш не се откажа од својата теза. Тој се пресели во САД и продолжи да ги пропагира своите идеи, од кои направи профитабилен бизнис.