Најсиромашните луѓе се оптоварени со пари, а тоа е знак на болна душа

Влезете во длабочината на мудроста со монахот Симеон Атонски од Света Гора, затоа што неговите едноставни одговори на тешките прашања на секого му обезбедуваат пат до знаењето

Рускиот монах Симеон Атонски, чие име е синоним за духовна длабочина и мудрост, најголемиот дел од својот живот го посветил на контемплација на Света Гора. Неговата длабока интроспекција и духовна пракса резултираа со бројни мудрости и одговори на клучните прашања во животот. Преку неговите зборови, Симеон Атонски нуди длабоки сознанија за душата, среќата, парите и успехот, чии вредности го надминуваат времето и просторот.

Неговите зборови се насоки за духовен раст

Неговата наследена мудрост живее и денес преку цитати и толкувања на неговите дела, обезбедувајќи насоки за секојдневниот живот и духовниот раст. Зборовите на Симеон не се само инспиративни, туку и практични, бидејќи нудат подлабоко разбирање и перспектива за важните аспекти од животот. Неговата филозофија, проткаена со духовни благослови, нè повикува да најдеме внатрешен мир и исполнување, правејќи го светот околу нас посреќен, помирен и побогат.

Која вештина е најретката? - Способноста да се даде.

Која вештина е најдобра? - Способноста да се прости.

Која вештина е најтешка? - Способноста да се молчи.

Која вештина е најважна? - Способноста да се праша.

Која вештина е најпотребна? - Способноста да се слуша.

Која навика е најнепријатна? - Суетата..

Која навика е најштетна? - Зборувањето.

Кој човек е најсилен? - Кој е способен да ја разбере вистината.

Кој човек е најслаб? - Кој се смета себеси за силен.

Кој човек е најпаметен? - Кој го следи своето срце.

Која зависност е најопасна? - Зависноста од вашето тело.

Кој човек е најсиромашен? - Кој најмногу сака пари.

Кој човек е најблиску до Бога? - Милостивиот.

Како да се спротивставиме на неволјата? - Со радост.

Како да се спротивставиме на страдањето? - Со трпение.

Кој е знакот за здрава душа? - Вера.

Кој е знакот на болна душа? - Безнадежност.

Кој е знакот на погрешна постапка? - Иритација.

Кој е знакот на добрите дела? - Мир на умот.

Кој човек починал за време на неговиот живот? - Рамнодушниот.

Кој човек никогаш нема да умре? - Оној кој ги сака другите.


Извор: zenskimagazin.net