Налудничаво или генијално: Тесла никогаш не јадел од тркалезни чинии! Зошто?

Пред 165 години, на 10 јули, е роден Никола Тесла. Повеќе од век и половина се раскажуваат приказни за него. Ние денес на него гледаме како еден од најголемите научници на сите времиња.

Повеќе од две децении, Милијан Стојаниќ, инспириран од наградите на Тесла за гастрономија, ги истражува менијата на најпаметниот научник, низ неговото патување во Европа и Америка.

- Млеко, млечни производи, сирења, никогаш не недостасувало и токму тоа најмногу го конзумирал Никола Тесла, и сè друго од растително и животинско потекло. Јадел јагне, особено јагне, за кое сакал да го подготвуваат неговите готвачи во Америка - рече Стојаниќ.

Сепак, тој го отстранил месото целосно од својата исхрана на 65-годишна возраст, поради проблеми со простатата, кога се свртел кон вегетаријанско мени, со разни комбинации со целер.

- Она што го консумирал низ животот се млечните производи, мед, малку коњак, или виски, малку вино, но се‘ во умерени количини. Значи, Никола Тесла јадел двапати на ден, без разлика дали бил во Смилјан, во Европа, во Америка. А, она што Тесла на сите секогаш им го кажувал е: „Не се прејадувај и не брзај кон другиот свет“ - додава Стојаниќ.

Тесла никогаш не јадел од тркалезни чинии

- Никола Тесла, како мал, не можел да пишува и да црта со десната рака, но сето тоа го правел со левата рака и му било многу тешко да прави кругови, тогаш кога наставниците го барале тоа од него, тој навистина го мрзел тоа - вели Стојаниќ.

Растејќи како дете на православен свештеник, познатиот научник се држел и до навиките што ги стекнал како дете. Со сите специфики во врска со исхраната, Никола Тесла постел цел живот. Така, тој го носел истиот број на конфециски број до крајот на животот, пренесува Објектив.


Фото: wikimedia.org/Napoleon Sarony