Неистражена медицинска состојба која предизвикува луѓето да се опијанат без капка алкохол

Ако некогаш постоела состојба која звучи како совршен изговор, тоа е дефинитивно онаа во која можете да се опијаните без притоа капка алкохол да ви го допре непцето...

Позната и како синдром на ферментација, оваа болест не е добро позната во научните кругови, со она малку истражување е доволно за да се дијагностицира кај луѓе кои ја губат моќта на говорот и стабилноста на нозете без ниту еден пијалок.

Точната причина за оваа состојба не е целосно разбрана, но таа е предизвикана од зголемување на нивото на алкохол во крвта и резултира со симптоми на алкохолна интоксикација, дури и ако оние кои ја доживуваат пијат многу малку или дури и воопшто не пијат алкохол. Ефектот на овој синдром е доволно силен за да се падне на алкотестот и се смета дека предизвикува потенцијални правни проблеми.

Кај шеесет и четиригодишниот Ник Карсон, симптомите на оваа болест почнале да се појавуваат по оброците збогатени со јаглехидрати, како оние што содржат компири. Според Би-Би-Си, Карсон почувствувал како говорот му станува нејасен, а неговите зборови стануваат неразбирливи, додека се борел да остане на нозе, придружен со болки во стомакот, надуеност и замор. Првпат тоа му се случило пред дваесет години и често му се слошувало и потоа се онесвестувал.

„Немав поим што ми се случува“, објасни Карсон. Шест до осум часа подоцна, ќе се разбудев и ќе сфатев дека сум добро, само чувствував силен мамурлак.“ По неколку посети на специјалисти и нутриционисти, 64-годишниот конечно доби дијагноза.

Иако сè уште не е целосно разбрана, оваа состојба може да се користи како одбрана на суд во случаи на возење во пијана состојба и е прифатена од повеќето токсиколози кои можат да го видат нејзиното постоење денес и да го препознаат како вистински медицински проблем.

Како што објаснува стручното истражување: 

„Сите ние произведуваме мали количини на алкохол преку ферментација, но кај повеќето луѓе нивото е толку ниско што е неизмерно. Меѓутоа, ако некој има синдром на авто-опивање, тој произведува алкохол повеќе од она што може да се отстрани пред да заврши во крвта“.

Карсон успева да го држи под контрола својот синдром користејќи строга диета под надзор на нутриционист, антифунгални третмани и мултивитамини, но тој тврди дека и покрај сето тоа понекогаш се чувствува како да оди по јаже додека продолжуваат шпекулациите и истражувањата за неговата состојба.