Ни ајкула, ни било какво морско животно. Погледнете што излезе, најопасното

На плажата Bingil Bay на источниот брег на Австралија, капачите доживеаја вистински шок на Ноќта на вештерките кога видоа застрашувачка, темна форма како плива во водата. На почетокот, набљудувачите мислеа дека се работи за перка од ајкула или можеби желка. Но, кога се појавило суштеството, станало јасно дека се работи за нешто сосема друго: млада казуа, попозната како „најопасната птица на светот“. Гледањето беше пријавено во Одделот за животна средина и наука во Квинсленд на 31 октомври и оттогаш стана доста вирално. Казуата е позната по својот праисториски изглед, висината и моќните нозе и големите канџи, со потенцијал да нанесе сериозни повреди.

Птиците кои не летаат се многу претпазливи за луѓето и мала е веројатноста да нападнат освен ако не се испровоцирани. Луѓето кои го нашле на плажата биле изненадени бидејќи не биле свесни дека казуата може да плива. „Маурите можат да пливаат и ќе влезат во водата за да стигнат од едната до другата страна на реката, или ако се чувствуваат загрозени од домашни кучиња или друга казуа за време на територијален спор“, објасни офицерот за диви животни, Стивен Клоф од парковите во Квинсленд и службата за диви животни. (QPWS) во соопштение за медиумите.

Беше зачудувачки

„Не сме сигурни колку долго била во вода или зошто одела на пливање, но снимката е неверојатна. Според извештаите од домаќинот на кампот во заливот Бингил Никита Мекдауел, птицата пливала на околу 200 метри од брегот.

@brisbanetimes Australia, home of deadly swimming cassowaries.  Video by Nikita McDowell via Environment Department  #cassowary #cassowaries #aussieanimals #aussiewildlife #australiananimals original sound - brisbanetimes

„Трчав и чекав казуата да излезе од океанот, а таа сигурно беше исцрпена бидејќи стоеше под сенка под дрво со нозете што ѝ се тресеа околу половина час“, рече Мекдауел.

„Можеби влегла во океанот околу јужниот дел на Мисион Бич и бил зафатена од морската струја и однесена во заливот Бингил“, додаде. Заливот Бингил е северно од Мисија Бич во тропскиот северен Квинсленд, а регионот често се нарекува „Казуари брег“. Традиционалните сопственици на земјиштето ја нарекуваат областа Џиру Кантри, а казуата гоондои, пренесува Science Alert.

Загрозени и ретки видови

Оваа птица е важен вид за домородните луѓе на Австралија и игра клучна улога во размножувањето на дрвјата од дождовните шуми - некои видови кои нема да 'ртат додека не поминат низ дигестивниот систем на голем тревопасник. За жал, во Квинсленд останаа само околу 4.000 казуари, а населението е наведено како загрозено според Законот за заштита на природата од 1992 година.

Птиците се изложени на ризик од судири на возила и напади на кучиња, а на посетителите во областа, која се наоѓа северно од плажата Мисија во тропскиот северен Квинсленд, им се советува никогаш да не им се приближуваат на птиците и да им даваат многу простор.

Дали се навистина толку опасни?

Значи, дали казуари навистина се толку опасни? Заедно со ноевите, тие се единствените два вида птици за кои се знае дека предизвикале смрт на луѓе со физички напад. Прегледот на нападите со казуари објавен во Журналот за зоологија во 2006 година анализираше 221 забележан напад на казуари, од кои 150 беа насочени кон луѓе.

Неверојатни 75 проценти од тие напади се резултат на човечко хранење на птиците. Нешто повеќе од 70 отсто од случаите, птиците напаѓале, а канџите биле користени само во 15 отсто од нападите.

Затоа, ако сте доволно среќни да се соочите со некоја од овие убавици, запомнете да не им приоѓате или да се обидувате да ја нахраните. Особено ако се во близина на јајца или млади.

Полека отстапете и обидете се да ставите ранец или друг предмет помеѓу вас и птицата, советува Одделот за животна средина и наука во Квинсленд.