Објавена листа на најмоќните земји во светот: Да не е Македонија на врвот?

САД, Кина и Русија остануваат најмоќните земји во светот во 2023 година, според овогодинешниот список на глобални сили објавени од US News & World Report.

На списокот, кој е дел од студијата „Најдобри земји“, 17.000 луѓе биле испрашувани за нивните размислувања за 87 различни нации.

Рангирањето го оценува влијанието на една земја врз основа на перцепциите на испитаниците за факторите како што се политичката, економската и воената моќ.

Ова се 25-те најмоќни земји во светот:

Холандија

Холандија беше пионер во политиката. Таа стана првата земја во светот која ги легализираше истополовите бракови.

Холандија беше основач и на ЕУ и на НАТО и беше силен поддржувач на двете организации.

Сингапур

Сингапур е меѓу најбогатите нации во светот поради високиот БДП по глава на жител и ниската стапка на невработеност.

Сепак, просторните ограничувања и брзото проширување на населението предизвикуваат загриженост за зголемените животни трошоци и разликите во приходите.

Безбедноста и заштитата се клучни точки на гордост за земјата, а Сингапурците се предмет на високи казни дури и за џвакање гуми за џвакање и фрлање отпад надвор од одредени области.

Шведска

Посветеноста на Шведска за човекови права, јавни услуги и одржливост ја направија Шведска почитуван лидер во меѓународните прашања.

Беа истакнати и силните меѓународни сојузи и економското влијание на земјата.

Катар

Катар е една од најбогатите земји во светот благодарение на резервите на нафта и природен гас.

Производството, градежништвото и финансиските услуги сочинуваат нешто повеќе од половина од БДП на земјата, што и помогна на економијата да го надмине глобалниот пад на цените на нафтата.

Катар се разви како истражувачки центар, со многу престижни американски колеџи кои основаа сателитски кампуси на периферијата на Доха.

Швајцарија

Силната економија на Швајцарија е поттикната од ниските корпоративни даночни стапки, високо развиениот услужен сектор во кој доминираат финансиските услуги и високотехнолошката производствена индустрија.

Поради својата долга традиција на неутралност, Швајцарија не е членка на ЕУ и не поддржа ниту една страна во ниту една од двете светски војни.

Нивниот неутрален став значи дека Швајцарија е популарна локација за седиштата на организации како што се Меѓународниот комитет на Црвениот крст и ОН.

Земјата има силно економско влијание и меѓународни сојузи.

Шпанија

Отпорниот извозен пазар, како и напорите за реструктуирање финансирани од ЕУ во 2014 година, и помогнаа на Шпанија да се опорави од тешката економска рецесија во 2009 година.

Се смета дека има силни меѓународни сојузи, извоз и економско влијание.

Бразил

Бразил е „џинот на континентот“ – и по големина и по население. Економскиот бум на Бразил во првата деценија на 21 век го направи Бразил една од најголемите светски економии во однос на БДП, според Меѓународниот монетарен фонд.

Земјата е една од најдобрите туристички дестинации во светот. Сепак, таа се бори со сиромаштијата и корупцијата, што влијае на социјалниот, економскиот и политичкиот систем на Бразил.

Иран

Иран има една од најголемите економии на Блискиот Исток. Земјата долго време го привлекуваше вниманието на големите светски сили поради стратешката локација, како и богатата нафта и другите природни ресурси.

Сепак, иранската економија продолжува да трпи сериозни штети од наследството на изолацијата, и покрај тоа што има 10 отсто од светските познати нафтени резерви и е основачка членка на ОПЕК, пишува Insider.

Австралија

Австралија е просперитетна земја со пазарна економија и релативно висок БДП и приход по глава на жител.

Беше истакнато учеството на Австралија во меѓународната соработка преку институциите како Г20, Комонвелтот на нациите и Азиско-пацифичката економска соработка.

Се смета дека земјата има силни меѓународни сојузи и економско влијание.

Италија

Италија ја има четвртата по големина економија во еврозоната. Земјата е позната по своите историски градови, светски познатата кујна и географската убавина, што ја прави идеална туристичка дестинација.

Организираниот криминал, корупцијата, забавувањето на економскиот раст и високата невработеност меѓу младите и жените остануваат главни проблеми.

Кога станува збор за рангот на моќ, испитаниците ги истакнале меѓународните сојузи, економското влијание и силниот извоз.

Турција

Турција се очекува да биде една од најбрзо растечките членки на ОЕЦД во наредните години.

Освен што е основач на ОН и на ОЕЦД, Турција е и членка на НАТО. Сепак, земјата се соочува со регионални конфликти, тероризам и политичка нестабилност, пишува Insider.

Украина

Украина, која беше нападната од Русија минатата година, е членка на клучните меѓународни организации како што се ОН и Светската трговска организација, според US News.

Трите најголеми економски сектори во земјава се услугите, индустријата и земјоделството.

Руската инвазија го десеткуваше нејзиното население, градовите и индустријата, предизвикувајќи значителни загуби од кои веројатно ќе бидат потребни децении за да се опорави.

Оценетата силна војска на Украина беше главен фактор во нејзиното рангирање на моќ. Ја зазема истата позиција како и во 2022 година.

Канада

Канада е четврти по големина производител на нафта во светот и има трет по големина докажани резерви на нафта.

Земјата е високотехнолошки индустриско општество со висок животен стандард.

Испитаниците го истакнаа економското влијание на Канада и силните меѓународни сојузи.

Индија

Индија е најголемата демократија во светот и има брзорастечка, разновидна економија со голема, квалификувана работна сила.

Земјата стана важен центар за услуги за информатичка технологија, корпоративни аутсорсинг услуги и софтверски работници благодарение на нејзината образована работна сила што зборува англиски.

Моќта на Индија доаѓа од нејзиниот извоз и економското влијание.

Израел

Израел, и покрај неговата релативно мала големина, одигра значајна улога во глобалните работи.

Показателите како што се очекуваниот животен век, образованието и приходот по глава на жител, исто така, покажуваат дека нацијата е високо развиена.

Сепак, нејзината економија е меѓу најнееднаквите во западниот свет, со големи разлики меѓу богатите и сиромашните.

Земјата е обвинета за кршење на човековите права и е вклучена во тековните гранични спорови за окупираните палестински територии.

Обединети Арапски Емирати

Откривањето на нафтата на Обединетите Арапски Емирати во средината на 20 век брзо ја трансформираше нивната економија.

БДП по глава на жител на Обединетите Арапски Емирати сега е споредлив со оној на големите западноевропски земји.

Според Светскиот економски форум, земјата има најконкурентна економија во арапскиот свет.

Саудиска Арабија

Саудиска Арабија е најголемиот снабдувач на нафта во светот, со околу четвртина од светските резерви на нафта.

Се додава дека земјата е основач на ОПЕК и членка на Светската трговска организација, како и на други меѓународни тела.

Секоја година, милиони верни муслимани од целиот свет одат на аџилак во Мека, за која се верува дека е родното место на муслиманскиот пророк Мухамед и лулка на исламот.

Јапонија

Јапонија е претставена како една од најписмените и технички најнапредните нации во светот.

Земјата ја има третата по големина економија во светот и е меѓу најголемите светски производители на возила, електронска опрема и челик.

Економското влијание на Јапонија беше четврто по големина во светот, според испитаниците.

Франција

Економијата на Франција е една од најсилните во светот, а туризмот игра клучна улога.

Франција е една од најпосетуваните земји во светот и еден од најголемите светски извозници на оружје.

Нејзините силни меѓународни сојузи и економско влијание беа клучни за нејзиниот ранг на моќ, кој беше ист како во 2022 година.

Јужна Кореја

Силната војска и силниот извоз на Јужна Кореја ја ставаат Јужна Кореја на шестото место.

Земјата е членка на многу меѓународни организации, вклучувајќи ги ОН, Г20, Светската трговска организација и Регионалниот форум на Асоцијацијата на нациите од Југоисточна Азија.

Јужна Кореја има една од најголемите светски резерви на бруто национални заштеди и странски инвестиции, како и огромен извоз на автомобили и технологија.

Сега има една од најголемите економии во светот.

Обединетото Кралство

Обединетото Кралство има силно глобално влијание делумно поради своето минато, кога ја контролираше Британската империја.

Обединетото Кралство е опишано како високо развиена нација со значително меѓународно економско, политичко, научно и културно влијание.

Исто така, беше истакнато дека Велика Британија има многу универзитети од светска класа.

Обединетото Кралство е исто така дел од Светската трговска организација, Г20, НАТО и Светската банка и е постојана членка на Советот за безбедност на Обединетите нации, но улогата на земјата на глобалната сцена се соочува со нови прашања по Брегзит

Германија

За нејзиното високо место се одговорни силните меѓународни сојузи на Германија и нејзиното економско влијание.

Германија е најнаселената нација во Европската унија и има една од најголемите економии во светот.

Таа е дел од големите меѓународни организации, вклучувајќи ги ОН, ЕУ, НАТО и ОЕЦД, пренесува Дневник.хр.

Има висококвалификувана, богата работна сила. Но, забележливо е дека земјата има и одредени проблеми – како што е стареењето на населението.

Русија

Русија го задржа третото место на листата на сили и покрај тешкотиите со инвазијата на Украина. Земјата е се поизолирана.

Дел од моќта на Русија произлегува од нејзината огромна големина, при што Русија е најголемата земја во светот по копнена маса.

Има големи индустрии како што се производство на нафта и природен гас, земјоделство, риболов и производство.

Придонесот на Русија во културата е познат по бројните познати автори, како и науката со историјата на истражување на вселената.

Русија е исто така членка на големите меѓународни организации како Г20 и Светската трговска организација, како и постојана членка на Советот за безбедност на Обединетите нации, иако се закани дека ќе ги напушти некои од нив.

Кина

Кина ја има втората по големина економија во светот и е една од најбрзо растечките економии во светот од реформите во 1978 година.

Нејзиниот брз економски раст беше препознаен како извлекување милиони луѓе од сиромаштија.

Сепак, тој раст предизвика проблеми, вклучително и зголемена нееднаквост и загадување во земјата, како и зголемени тензии со некои други големи земји, како што се САД.

Кина има нуклеарно оружје и е членка на големите меѓународни организации како што се Светската трговска организација и Советот за безбедност на Обединетите нации, зајакнувајќи ја својата моќ.

САД

Беше истакнато дека САД ја имаат најголемата светска економија според БДП (25,5 трилиони долари) и дека се технолошки најмоќната земја во светот.

САД се најголемиот светски производител на нафта и природен гас и имаат најголеми светски резерви на јаглен.

Огромната медиумска индустрија во земјата е исто така важна. Има водечка улога во меѓународните организации како што се ОН и НАТО.