Од местоположбата на фрижидерот зависи потрошувачката на струја: Познат професор откри како се штеди електрична енергија

Професор од Машинскиот факултет даде одлични совети како да заштедите струја и сепак да ги користите сите уреди што вообичаено ги користите.

Се почесто се зборува за поскапувањето на струјата и кризата која потенцијално не‘ очекува во текот на зимата, па затоа е вистинско време да почнете да штедите на струја колку што можете повеќе. Професорот од Машинскиот факултет, проф. Д-р Милош Бањац во утринската програма на ТВ Прва откри кои уреди трошат најмногу струја, но даде и одлични, практични совети како да ги намалите сметките и да ги користите уредите.

„Најмногу енергија трошиме за греење, тоа се околу 60 отсто, другите 40 отсто ги трошиме на некои уреди што ги користиме во домаќинството. Меѓу нив секако се издвојува бојлерот, ако ги погледнеме тие 40 отсто тој е најголемиот потрошувач, потоа шпоретот или готвењето, потоа климата, па потоа ќе дојде машината за перење и другите апарати за домаќинство“, рече проф. Бањац, а потоа даде совети за секој од овие уреди.

Машини за перење

 „Најголемиот дел од енергијата на машината за перење се троши на загревање топла вода, тоа е делот што треба да го намалиме. Детергентите денес се прилично силни, па можеме да ја намалиме температурата на загревање на таа вода, на 30 степени. Исто така, не треба да се користи пред перење бидејќи алиштата обично не се толку валкани. При сушење не треба да користи програма за сушење, туку да оставиме релативно суви алиштата да излезат од центрифугата, а потоа да ги сушиме на воздух, кој има можност. Сосема е непотребно да се користи машина за сушење алишта, особено во лето“.

Професорот советува истото да го правите и со машината за миење садови.

„И таму можеме да ја намалиме температурата на водата што се загрева, да не користиме сушење ако има таква можност, туку да ги оставиме природно да се исушат. Секако, со сите тие машини за перење или садови би било погодно да се секогаш полни машини, за да не переме половина од машината“.

Фрижидер

Верувале или не, каде ќе се наоѓа вашиот фрижидер зависи и од тоа колку струја ќе потроши!

„Фрижидерот е машина со која сакаме да изладиме дел од просторот, иако се чини дека го загрева просторот во кој се наоѓа бидејќи ја пренесува топлинската енергија од внатрешноста на фрижидерот кон надвор. Ако ја чуваме на ладен простор, тогаш овој процес ќе биде поинтензивен и ќе ја намалиме потрошувачката на електрична енергија. Затоа фрижидерот никогаш не треба да го ставате во близина на грејни елементи - радијатори, шпорети, се‘ што грее. Исто така не треба да биде изложен на Сонце“

Дополнително, професорот посочува дека не треба да ставате топла храна во фрижидер, туку прво да ја изладите на надворешна температура, а има и уште еден трик.

„Храната секогаш треба да ја чувате покриена во фрижидер бидејќи храната испарува и мразот се фаќа на ладните површини во фрижидерот, што го отежнува процесот и троши дополнителна енергија“.

Шпорет

Не можете да не готвите и да не јадете, тоа е јасно, но дури и овде има некои опции кои можат да ги намалат сметките за струја.

„Она што дефинитивно би го препорачал е да се префрлиме на индукциско готвење, ако е можно, бидејќи сакаме да ја загрееме ринглата и термички да ја обработиме храната во тавата заедно, а додека кај обичниот шпорет чекаме да се загрее ринглата, па таа се пренесува во тавата, па во храната. Овде имаме ладна рингла, а енергијата директно се пренесува во самата тава“.

Неговиот совет е да ја намалите температурата кога врие водата, бидејќи ништо не постигнуваме со максимално вклучена рингла, а добра опција е и готвењето во експрес лонец.

„Ако готвите во експрес лонец, тоа овозможува да се подигне притисокот, а со тоа и температурата на водата во тенџерето, а потоа процесот на термичка обработка на храната ќе биде многу побрз“.

Бојлер

„Најдобар режим би бил да не се преувеличува температурата на водата, особено во лето, туку да се постави на 50-60 степени, што е сосема доволно во лето. Економски најисплатливо е да се вклучи бојлерот навечер, а да се загрее следниот ден доколку е потребно“, вели тој.

Професорот Банајц, додава и дека дека туширањето троши многу помалку вода отколку капењето во када. „Таму имате четирикратна заштеда на енергија“, посочува тој.

Клима уреди

Клима уредите ни се речиси неопходни во топлите летни денови, но за среќа професорот вели дека не трошат толку енергија. Сепак, постојат совети како да потрошите уште помалку. 

„Една од препораките е да не се лади на екстремно ниски температури, да не се поставува под 18 степени, туку да се работи на некој режим од 23, 24, 25 степени. Се препорачува да има разлика од околу седум степени помеѓу надворешниот и внатрешниот воздух, поради здравјето. Секако дека може да биде и десет степени, но не треба да се влегува во страшно ладни простории, излегувањето на жештина навистина може да има лош ефект врз здравјето“, заклучува проф. Бањац.


Фото: unsplash/Женски магазин