Ова го има само во Србија: Отишле да берат кајсии, дрвото родило сливи, останале во шок

Додека берев кајсии со брат ми Никола, наеднаш видовме гранка со сливи. Останавме во шок. Не знаевме како тоа е можно. Плодовите од двата вида на тоа едно дрво изгледаа прекрасно.

Одамна е познато дека во селата на српска Тоскана се што е засадено дава плод, но дека на едно дрво растат два различни видови плодови ретко се гледа. Токму оваа необична појава изненадила две момчиња од селото Бања кај Аранѓеловац кога отишле да берат кајсии и виделе сливи на истото дрво. Вкусни, сочни и големи.

„Сакам да одам од овоштарникот да берам овошје, најслатко ми е затоа што дедо ми не ги прска и веднаш се јадат. Додека со брат ми Никола берев кајсии, наеднаш видовме гранка со сливи на него. Бевме зачудени. Не знаевме како е тоа можно. Плодовите од двата вида на тоа едно дрво изгледаа прекрасно“, изјави Ѓорѓе Шеќевиќ.

Браќата најпрво ѝ кажале на својата баба дека на истото дрво растат сливи и кајсии, која не можела да поверува додека не видела со свои очи.

„Мојот сопруг засади кајсии пред пет-шест години и сите вродија со плод. Годинава даваа обилно и секое дрво имаше многу плод, а никој не забележа дека има гранка од слива на едно од дрвјата. Внуците ја видоа сосема случајно кога заминаа да берат кајсии, сепак наместо кајсии донесоа сливи, чудно ми беше, мислев дека е детска шега, но кога отидов со нив до тоа дрво, видов гранка која излезе од страната на кајсијата и беше полна со плодови“, вели Душица.

На имотот на семејството Шеќевиќ растат разни плодови типични за овие краишта, но оваа појава е забележана за прв пат. Сепак, науката има објаснување за овој феномен, кој иако е многу редок, може да се забележи. Тајната е во калемењето.

„Ова се случува со подлоги на кои можат да се накалемат различни овошни видови, на пример, сливи и кајсии на подлогата што израснала од семето на генерика, цреша и слатка цреша на подлогата на дивата цреша. Така, случајно се раѓаат два плода. Може да се јават различни видови на исто дрво но тоа може да се направи и намерно со калемење. Многу е интересно што на истото дрво имате на пример една сорта вишна и две сорти вишни или две сорти слива и две сорти кајсија“, објаснува Иван Глишиќ, професор на Земјоделскиот факултет во Чачак.

Тој додава дека експериментот го реализирал и на својот имот - накалемил јаболкница на која има црвени, жолти и зелени јаболка од познати различни сорти. Сепак, според него, ваквите примери се можни само како хоби варијанта бидејќи немаат никаква важност во комерцијалното овоштарство.

Дека вакви случаи може да се случат во овоштарството, особено кај кајсиите, истакнува и познатиот производител на лигњи од Винча, Верко Качаревиќ. Поради болеста, се препорачува подигањето на нови стебла кајсија да се врши со посредник, односно да се накалеми слива на генеричкото дрво, најчесто Стенли или Чачанска убавица. Кајсија се калеме на расад од слива што се калеме на дрво на висина од 70-90 сантиметри од земјата во месец август.

„Се ставаат четири пупки од кајсија од кои ќе израснат гранки. Коренот е од генерика, стеблото е од слива, а круната е од кајсија. Се случува од четирите пресадени пупки од кајсија да пораснат една или две од кајсија, и една-две од слива, производителите сакаат да ги отстранат, но ќе им биде жал, па ќе остане како атракција“, заклучува Верко.

Во Институтот за овоштарство во Чачак е создадена нова сорта на слива чие комерцијално име е „Лана“. Создаден е со вкрстување на две сорти сливи - „California Blue“ и „Rut Gerstetter“, чии тестови и испитувања траеја околу четири години.

извор:alo.rs