Ова што го гледате е медицински феномен: Но другите се уште пострашни

1. Синдром на камен човек

Фибродисплазија или FOP (Fibrodysplasia ossificans progressiva) е прогресивно генетско нарушување што ги претвора меките ткива во коска. Генот ACVR1, кој се наоѓа во коските, мускулите, тетивите и лигаментите, го регулира растот и развојот на овие ткива и е одговорен за претворање на 'рскавицата во коска за време на развојот на децата. Меѓутоа, мутацијата во овој ген овозможува неконтролирана осификација, што може да доведе до претворање на мускулите во коска. Во основа, оној што има FOP се претвора во статуа внатре.

Ова нарушување погодува еден од два милиони луѓе и во моментов не постои лек за него. Постои можност за отстранување на осифицираните делови со операција, но таквото решение не е долгорочно, бидејќи телото повторно почнува да создава нови слоеви на цврсто ткиво. Постојат 300 до 600 луѓе во светот кои страдаат од FOP и треба да земаат силни лекови против болки секој ден. Во просек, тие живеат околу 40 години, а понекогаш дури и повеќе ако коските не им го скршат срцето или белите дробови.

2. Синдром на труп (леш) кој оди

Синдром на Котар или синдром на одење на труп е ментална болест поради која лицето кое го има цврсто верува дека му недостасува дел од телото - како мозокот - или дека всушност е мртов. Пациентите се обидуваат да не јадат или да се капат, поминувајќи го поголемиот дел од времето на гробишта, сакајќи да бидат меѓу своите.

Ова нарушување е поврзано со дисфункција на областа во мозокот која е одговорна за препознавање и доделување на емоции на лица, вклучително и сопствените. Ова предизвикува целосна емоционална разделба и отстранување на секое чувство за личен идентитет при гледање на сопственото тело. Синдромот може да се третира со лекови, иако електроконвулзивната терапија е подобра во некои случаи.

3. Алергија на студ

Како што се приближува зимата за луѓето во Северната хемисфера, така и оние кои страдаат од алергии на настинка мора да бидат подготвени. Контактот со ладен воздух или вода може да предизвика хистаминска реакција, исто како алергија на пчели или кикирики. Ова може да предизвика чешање на осип, како и оток. Оние кои страдаат од посериозна форма на состојбата може да доживеат екстремен оток на грлото и јазикот, што може да биде фатално.

Се уште не е јасно што предизвикува оваа алергија, иако може да се третира со обични антихистаминици што се користат кај луѓе кои се алергични на миленичиња или сезонски алергии.

4. Синдром на човечко дрво

Она што делува како кора од дрво што расте на нечија кожа, всушност може да биде Epidermodysplasia verruciformis. Се разбира, не се работи за вистинска кора. Растењата се всушност брадавици кои можат да се влошат ако бидат изложени на сончева светлина. Иако брадавиците можат да бидат бенигни на почетокот на животот, тие можат да станат малигни со текот на времето.

Брадавиците се предизвикани од ретка мутација во генот EVER1 / EVER2. Иако функцијата на овие гени не е целосно разбрана, мутациите предизвикуваат кожата да стане многу подложна на хуманите папилома вируси 5 и 8, кои обично не се причина за болеста. Иако постојат неколку опции за ублажување на симптомите, нема лек.

5. Вампирски синдром

На луѓето им треба сончева светлина за да синтетизираат витамин Д, но премногу изложување на сончевите УВ зраци може да ја оштети кожата. Околу еден од милион луѓе имаат ксеродерма пигментозум и е многу чувствителен на УВ зрачење. Овие луѓе мора да бидат целосно заштитени од сончева светлина или може да имаат сериозни изгореници, како и лупење на кожата. Ако некој со таква состојба не е внимателен, лесно може да добие рак на кожата.

Xeroderma pigmentosum е предизвикана од ретка рецесивна мутација на нуклеотидните ензими кои „поправаат“. Кога работат нормално, овие ензими ја поправаат ДНК оштетена од УВ зрачењето. Кај пациенти, овие ензими не работат правилно и оштетувањето на ДНК останува и се акумулира. Иако постојат некои терапии, најдобрата превенција е целосно избегнување на сончева светлина, како вампирите.

6. Елефантијаза

Елефантијазата е опструкција на лимфните садови што предизвикува екстремен оток на кожата и ткивата, обично во нозете или тестисите. Оваа состојба може да биде предизвикана на повеќе начини, но најчеста причина е паразит пренесен од комарци. Над 40 милиони луѓе страдаат од оваа болест.

Постојат лекови кои можат да убијат паразити, така што раниот третман ќе даде најдобри ефекти. Постојат и хируршки процедури како решение ако елефантијазата влијае на тестисите, но не и на екстремитетите.

7. Синдром на Врколак

Додека многу жени ги кубат веѓите за да отстранат неколку испакнати влакна, оние кои страдаат од хипертрихоза имаат абнормални влакна што го покриваат нивното тело. Понекогаш дури и лицата можат да бидат целосно покриени со долга коса, поради што оваа состојба станува „синдром на врколак“.

Хипертрихозата може да биде наследна или да се развие со текот на времето. Родените со оваа состојба може да имаат една од неколкуте познати генетски мутации. Кај други луѓе, оваа болест се развива како последица на третманот на ќелавост, иако има случаи кога причината е непозната. Третманот вклучува традиционални методи за отстранување на влакна, иако восочните и ласерските третмани обично не даваат долгорочни резултати.

8. Алергија на вода

Бидејќи поголемиот дел од нашето тело е всушност вода, многу е чудно што постои алергија на тоа. Иако всушност не е алергија, бидејќи не предизвикува хистаминска реакција, има луѓе кои имаат чешање на осип и кои имаат брадавици само неколку минути по контакт со вода.

Досега се регистрирани помалку од 100 случаи на оваа состојба, а причината не е позната. Научниците шпекулираат дека самата вода не е причината, туку одредени хемикалии или нечистотии што се во водата. Највообичаен третман е примена на капсаицин, кој се користи за ублажување на болката.

9. Синдром на вонземска рака

Изреката „десната рака не знае што прави левата рака“ е всушност буквално вистинита за некои луѓе. Оваа состојба подразбира палава рака која дејствува независно, фаќа предмети или се движи во спротивна насока од онаа што ја сакала личноста.

Понекогаш, ретките последици од повреди на мозокот или операција може да бидат неможноста да се контролира раката. Не постои лек за овој синдром, иако симптомите може да се контролираат со активно користење на раката колку што е можно повеќе.

10. Синдром на странски акцент

Акцентите можат да откријат многу информации за тоа од каде потекнува некој, и скоро секој еднаш се обидел да зборува со странски акцент во домашната средина. Сепак, некои луѓе развиле синдром што ги принудува да зборуваат неконтролирано со странски акцент, дури и ако никогаш не биле во странска земја. Честопати, неколку видови акценти можат да се користат во различни времиња, а понекогаш дури и заедно.

Ова ретко нарушување обично е резултат на мозочен удар или друга повреда на мозокот. Лицето кое е болно не само што го менува тонот на својот глас, туку многу често и положбата на неговиот јазик за време на говорот. Единствениот лек за овој синдром е долгата говорна терапија за превоспитување на мозокот да зборува на одреден начин.

Извор: National Geographic

Фото: Profimedia, Shuterstock