Ова треба да го знаете: За оваа прекрасно растение можете да добиете и до 9.000 евра

Ова може да биде многу профитабилен бизнис

Биолошката разновидност на флората на Република Србија се состои од 3.272 видови, а Србија е еден од центрите на биолошката разновидност во светот. Се смета дека од тој број има 700 видови лековити растенија, од кои 420 се официјално регистрирани и опишани, додека 280 се во оптек.

Лековитите билки може да се добијат на два начина: со одгледување и собирање во природа. Површините под одгледување лековити, ароматични и зачински растенија во Србија варираат од 2.000 до 3.000 хектари годишно, при што се одгледуваат најмногу 20-25 видови: питомо нане, камилица, морско трнче, мајчина душица, бел слез, јаглика, невен, зачин, оригано, жалфија... 

За производство на бел слез, чие одгледување трае една година, инвестицијата е околу 1.200 евра по хектар, а приходот може да достигне и до 9.000 евра! Инвестициите во обработување на земјиштето, подготовки за садење и берба на седумгодишни растенија на еден хектар изнесуваат околу 1.200 евра само во првата година, додека приходите од втората до седмата година се околу 6.000 евра годишно.

Со собирање лековити растенија во Србија се ангажирани 4.000-5.000 граѓани, а за откуп се ангажирани 30 до 40 помали и поголеми фирми. Најобезбедени се: смрека, липа, ајдучка трева, кантарион, бел слез и мајчина душица.

Се проценува дека површините под лековити, ароматични и зачинети растенија во Србија може да бидат два или три пати поголеми. Увезуваат есенцијални масла, козметика и други преработени билни производи. Извозот се зголемува од година во година. Во 2017 година од Србија биле извезени лековити растенија во вредност од 16 милиони долари.

извор:alo.rs