Пораката на милијардерот: Луѓето трошат пари на овие 12 работи и поради тоа се сиромашни

Ворен Бафет, чие богатство се проценува на 110 милијарди евра и еден од најуспешните инвеститори во светот, познат по својата едноставна, но длабока финансиска мудрост, наведе 12 причини зошто луѓето се сиромашни.

Бафет верува дека со решавање на овие финансиски замки, сите ние можеме да донесеме подобри одлуки за да се увериме дека нашите пари добро ни служат, пишува Yahoo Finance.

Занемарување на личниот развој

Според Бафет, најдобрата инвестиција што човек може да ја направи е да инвестира во себе. Подобрувањето на вештините и образованието може значително да го зголеми потенцијалот за заработка. Знаењето и вештините се богатство што никој не може да ви го одземе.

Потпирање на кредитни картички

Кредитните картички може да бидат погодни, но високите каматни стапки можат брзо да ги засенат сите придобивки ако не го плаќате целиот износ секој месец. Бафет е против непотребното трошење кое може да доведе до долг на кредитна картичка.

Посета на барови и кафулиња

Трошењето за социјални активности како што е пиењето во барови може да се зголеми. Изборот на подостапни социјални собири, како што се куќните забави, може значително да заштеди пари.

Купување на најнова технологија

Новите „гаџети“ знаат да бидат примамливи, но често, исто толку добро служи и минатогодишниот модел. Самиот Бафет има историја на задржување на функционалната технологија. Важно е да се процени дали најновите промени навистина даваат дополнителна вредност за цената.

Прекумерно трошење на облека

Бафет, заедно со другите милијардери, се наклонува кон едноставноста во својата гардероба. Изборот на класична, издржлива облека наместо светкави, скапи брендови може да резултира со значителни заштеди.

Купување нови автомобили

Автомобилите се познати по брзата амортизација. Бафет препорачува да купувате користени автомобили и да се држите за нив додека се сигурни, наместо да паѓате на привлечноста на новите модели.

Неискористени членства во теретана

Бафет промовира активен животен стил, но предупредува на неискористени членства во теретана. Бесплатни или евтини фитнес рутини можат да бидат исто толку ефикасни ако се практикуваат редовно.

Непотребни претплати

Услугите за претплата, доколку не се следат внимателно, може да станат финансиска загуба. Редовно прегледувајте ги и отфрлете ги оние што не даваат вредност.

Преголемо потпирање на производи за нега на кожа

Бафет советува да не се претера или непотребно да се комбинираат производи за нега на кожа. Пронаоѓањето на едноставна и ефикасна замена може да заштеди и пари и вашата кожа.

Редовни ноќни излегувања

Иако дружењето е важно, честото ноќно излегување може да биде значителен трошок. Изборот на подостапни алтернативи како што се домашно зготвени оброци и ноќи во кино може значително да ги намали трошоците.

Коцкање

Иако коцкањето може да изгледа како кратенка за богатство, Бафет ја нагласува важноста од разбирање на шансите. Ги охрабрува луѓето да донесуваат финансиски одлуки кои го фаворизираат нивното долгорочно акумулирање на богатство, наместо моментални возбудувања.

Пушењето

Освен здравствените последици, пушењето е скапа навика. Одвикнувањето може да резултира со значително зголемување на вашиот личен буџет.