Просек 9,61! Докторат! Остана во село да ја примени својата стекната мудрост

Милија Паламаревиќ со знаењето што го стекна на белградскиот ветеринарен факултет можеше да избере во која европска метропола би сакал да живее, но направи потег на кој многу негови сонародници се восхитуваат и му симнуваат капа. Се вратил во селото Губеревац кај Книќ, за да ја примени својата мудрост во своето домаќинство.

„Завршив средно земјоделско училиште во Краљево, подоцна решив да се школувам и да се запишам на факултет во Белград, кој предвреме го завршив со просек 9,61. Ја сакам ветеринарната медицина, се запишав на докторски студии и ги завршив во јануари минатата година, а во меѓувреме се оженив, станав татко на две прекрасни деца и останав таму каде што се моите корени“.

Со докторатот Милија му остана верен на селото, изгради куќа и бавча, не сакајќи да прерасне во трева и грмушки. Со семејството обработува 150 хектари земја и ни момент не зажалил што го направил тоа.

Таквите луѓе заслужуваат огромна почит.

Извор на фотографија: Youtube/printscreen.