Разделени близнаци: А воделе идентичен живот, исти имиња на сопруги, на децата, страствени пушачи

Близнаците Џим од Охајо беа повторно обединети на 39-годишна возраст, откако беа разделени при раѓањето. Кога почнале да разговараат, откриле дека живееле идентичен живот!

ДАЛЕКУ РАЗДЕЛЕНИ, А СЕКОГАШ ЗАЕДНО

Кога две момчиња близнаци биле ставени на посвојување во 1940 година, на само три недели, нивните посвоители случајно и двајцата ги именувале Џејмс. И двајцата накратко го добија името Џим, и тоа беше само почеток. Двајцата ќе пораснат на само 50 километри оддалечени еден од друг и ќе продолжат да живеат животи кои биле застрашувачки слични.

Едно од момчињата било посвоено од Луисит од Лима, а другото од Спрингерит од Пиква. Двете семејства знаеле дека детето што го посвоиле има близнак, но не знаеле што станало со него. Оттаму, иако нивните патишта се разделиле, тие несвесно создадоа животи идентични како нивната ДНК.

И двајцата имаа сакани кучиња од детството по име Тој, а како ученици, и двајцата имаа склоност кон математика и обработка на дрво, но не беа добри во правописот. Меѓутоа, ако нивните детства беа необично слични, тогаш нивните рани зрели години беа навистина извонредни.

Двајцата Џимс се венчаа двапати. Првиот пат, тие се омажија за жени по име Линда. Кога тоа не успеа и тие се разведоа, запознаа (и продолжија да се венчаат) жени по име Бети. И Џим Луис и Џим Спрингер имаа син, и - сигурни сме дека претпоставувате - и двајцата го дадоа истото име на своето момче, Џејмс Алан.

Двајцата Џимс биле тешки пушачи, возеле ист автомобил (шевролет) и имале слични работни места во обезбедувањето (Џим Луис бил чувар, додека Џим Спрингер бил заменик шериф). Тие дури и одеа на одмор на истата плажа на Флорида. Сепак, ниту еден не знаел ниту еден од овие невозможни факти за нивниот брат, додека Луис, на возраст од 37 години, не одлучил да се обиде да стапи во контакт со својот близнак. Во 1977 година, тој успеал да најде податоци за контакт преку судот во Охајо; парот разговарал по телефон и на крајот се согласиле да се сретнат.

ИДЕНТИЧНИ БЛИЗНАЦИ?

На 9 февруари 1979 година, Џим Твинс конечно беа обединети. Кога нивниот фасцинантен случај излезе на виделина, научниците видоа колку можат да бидат многу вредни за проучувањето на повторно обединети близнаци. Тие учествуваа во студија спроведена од д-р Томас Бушар од Универзитетот во Минесота, кој откри дека нивните медицински истории и тестовите за мозочните бранови се речиси идентични. Така беа и нивните резултати од тестот на личноста.

Како што известува First To Know, случајот со браќата (и другите како нив) продолжи да влијае на теориите за природата наспроти негувањето и како науката размислува за ефектите на наследното врз факторите на животната средина. Некои дури го сметаат случајот на Џим Твинс како можен доказ за телепатски врски меѓу близнаците. Џим Спрингер навистина изјавил дека „секогаш чувствувал празнина“, на крајот на краиштата- Дали потсвесно го чувствуваше неговиот брат?