Се потресе светот на чоколадото: Што се крие во белото чоколадо, вистина која ќе ве изненади!
Дали белото чоколадо навистина го заслужува своето место меѓу чоколадните задоволства? За љубителите на чоколадо, изборот на вашето омилено уживање може да биде предизвик - дали преферирате темно, млечно или бело чоколадо? Но, кога станува збор за белото чоколадо, некои се прашуваат дали навистина може да се смета за чоколадо.
Чоколадоџиите и љубителите на оваа тема долго време дебатираат.
Како се прави белото чоколадо?
Како и обичното чоколадо, белото чоколадо доаѓа од какаото, но процесот на производство вклучува неколку промени. Белата чоколада не содржи какао или чоколаден ликер.
Наместо тоа, белото чоколадо се прави од какао путер измешан со комбинација на шеќер, павлака, млеко и арома на ванила. Иако овие состојки го прават белото чоколадо слатко и кремасто, тие предизвикаа и различни мислења за тоа дали белото чоколадо е вистинско чоколадо. Отсуството на компоненти од какао и додавањето филери и дополнителен шеќер некои сметаат дека се причина за сомневање дали белата чоколада воопшто го заслужува името „чоколадо“.
Историјата на белото чоколадо
Историјата на белото чоколадо е нешто невообичаено. Првиот што произвел бело чоколадо во 1930-тите бил познат производител во Швајцарија, а рецептот бил резултат на експериментирање за создавање поатрактивни облоги за детски лекови.
Иако стана популарно, белото чоколадо не се сметаше за чоколадо во поголемиот дел од историјата поради техничките стандарди. За да се нарече „чоколадо“, бонбоната мора да содржи чоколаден пијалак - течност што на чоколадата ѝ дава длабока боја и богат вкус.
Слатка пресвртница
Светот на чоколадата беше потресен кога FDA ги промени своите стандарди за чоколадо за да го вклучи белото чоколадо како одобрен термин. Се сметаше дека јасно дефинираниот идентитет на белото чоколадо ќе промовира чесност и правичност во интерес на потрошувачите, а исто така ќе постигне усогласеност со постоечките меѓународни стандарди за слаткото задоволство.
Но, постојат правила. За да биде означено и продадено како вистинско бело чоколадо, мора да го содржи следново:
– Не помалку од 20% какао путер
– Не помалку од 14% од вкупните млечни цврсти материи
– Не помалку од 3,5% млечни масти
– Не повеќе од 55% шеќер
Забавни факти за белото чоколадо
– Белата чоколада содржи само траги од кофеин во споредба со млекото и темното чоколадо.
– Точката на топење на путерот од какао е доволно висока за да ја одржува белата чоколада цврста на собна температура, но доволно ниска за да се стопи во устата.
- Какао путерот е една од најстабилните масти, со природни антиоксиданси кои го одржуваат свеж со години.
- Високата содржина на масти во белата чоколада овозможува лесно да ги апсорбира мирисите од околината, па затоа најдобро е да ја чувате во сопствен сад на ладно и темно место како што е фрижидерот.
– Вистинската бела чоколада всушност не е бела, туку повеќе во жолта нијанса. Тоа е затоа што путерот од какао има боја на слонова коска.
Иако белото чоколадо често се оспорува како вистинско чоколадо, заклучокот е дека сепак тоа е вистинска чоколада!
извор: krstarica