Смиља заработува 1.700 денари дневно за оваа работа: Сопствениците остваруваат добар профит од овој зачин

Одгледувањето лути пиперки ги привлекува земјоделците сè повеќе и повеќе, бидејќи откупната цена е стабилна, а инвестициите во производството брзо се исплаќаат.
Оваа година во Србија беше дарежлива за одгледувачите кои користеа агротехнички мерки. Околу 80 проценти од пиперката во Србија се извезува, а на светскиот пазар познати се не по количината, туку по квалитетот.
Во Србија годишно се произведуваат околу три илјади тони мелена пиперка, која се одгледува на околу две и пол илјади хектари. Повеќе од половина од производството е на северот од Србија, претежно во близина на Нови Кнежевац. Јовица Марјановиќ се занимава со одгледување повеќе од 30 години.
Јовица Марјановиќ, одгледувач на пиперки од Нови Кнежевац, вели: „Во моментов на ова поле има два и пол хектари пиперка, што е сосема доволно за преработка на околу 12 до 15 тони пиперка што ќе ја береме на ова поле, за преработка и производство на околу 1100 килограми мелен пипер од врвен квалитет и, патем, ќе произведуваме семе од врвен квалитет.“
И токму од ова семе од лута пиперка, кое се складира, се сее во март и април, додека бербата започнува кон крајот на септември и трае со месеци во согласност со зреењето на плодот. Одгледувачите велат до првиот мраз, додека во меѓувреме тоа е можност за берачите да го надополнат својот домашен буџет, пишува РТС.
Смиља Лагунџин, од Нови Кнежевац, додава: „3.200 динари (околу 1.700 денари) е дневница и може да се заработи. Оние кои имаат пензија добро би им дошла ваква дневница исто така и на оние кои немаат плата.“
За еден килограм мелен пипер се потребни седум килограми плодови. Пиперката традиционално се нижи и суши, додека сега е технолошки забрзана. Од суштинско значење е соодветен простор за складирање и преработка во која одгледувачите инвестираат сè повеќе и повеќе.Јовица објаснува: „Холанѓаните имаат просечен бруто приход од 27.000 евра по хектар, а јас ќе остварам околу 44.000 евра бруто приход по хектар. Трошоците се значителни, но и профитот е таков.“
Домашните малопродажни синџири инвестираат во своите брендови на производи од пиперка и однапред организираат преработка и откуп.
Сузана Хајдин, „СД“ Нови Кнежевац, наведува: „Цената на пиперката остана иста како и минатата година. Се обидовме да се сретнеме со производителите, со оглед на тоа што приносите се доста добри оваа година и плаќаме 80 динари за пиперка.“
Тамаш Сабо, технолог, вели: „Оваа година лансиравме три од нашите нови производи кои се без адитиви, функционална храна, и мислам дека ги исполнуваат барањата на овие нови трендови.“
Во моментов, цената на сушената пиперка во Србија е околу четири илјади динари по килограм, а значаен дел од производството е наменето за извоз. Северот на Војводина и околината на Лесковац се наведени на картата на регионот каде што се одгледуваат пиперките со најдобар квалитет во светот.
Фото: Freepik.comИзвор: Alo.rs