Страшната вистина за пилешкото месо: Знаеме ли што јадеме?

Со што всушност се хранат кокошките на фармите за преработка на пилешко месо, со цел да се постигне брз раст во рок од 5 до 7 недели?

Пилешките гради се сметаат за една од главните компоненти на здравата исхрана и добар извор на протеини. Во исто време, има прилично ниска цена и лесно се подготвува. Сепак, евтиното пилешко е еден од „највалканите“ видови живина.

Ако се грижите за вашето здравје, внимателно прочитајте го овој текст за да ги дознаете можните ризици од честата потрошувачка на индустриско пилешко.

Вистината за пилешкото:

За да се намалат трошоците за пилешки филети, производителите мора да ги намалат трошоците за хранење кокошки и да го забрзаат нивниот раст. Како резултат на тоа, се користи евтина храна и агресивни препарати за брзо зголемување на телесната тежина.

Животен циклус на пиле од 5 до 7 недели

Во просек, животниот циклус на кокошки на фарми за преработка на живина е од 5 до 7 недели, по што тие се убиваат и се испраќаат на обработка (додека земјоделците одгледуваат кокошки и до неколку години пред колење).

Хемиската изложеност започнува пред појавата на кокошки. Ова се различни средства за дезинфекција на кои е изложено јајцето. Потоа се транспортира до работилница за размножување, каде што е изложена на милост и немир од конвенционални средства за дезинфекција до моќни антибиотици и вакцини.

Која е главната опасност?

Вакцинацијата на кокошки обично се прави во групна постапка со помош на аеросол или се ставаат препарати во водата што ја пијат пилињата. Теоретски, сите вакцини имаат соодветни безбедносни сертификати за птици и луѓе. Но, опасноста лежи во неправилната употреба на вакцини, групата лекови со слаб квалитет и неподготвеноста на кокошките за имунизација. Штетата за луѓето може да се состои од месо со слаб квалитет заразено со болести поради вакцинација и неправилна употреба.

Болеста на едно пиле може да доведе до смрт на целото размножување, затоа антибиотиците се даваат во интервали, но во текот на животот на кокошката. Нанесената штета е разновидна ...

Прво: конзумирање на такво пилешко може да ја наруши работата на црниот дроб, бубрезите и дигестивниот тракт кај луѓето.

Второ: луѓе кои се алергични можат да доживеат разни акутни реакции. Но, можеби најопасниот е редовната микродоза на антибиотици. Ова доведува до појава на бактерии отпорни на антибиотици.

Со други зборови, ако некое лице, на пример, добие пневмонија, тогаш антибиотиците што пилешкото ги јадело (а ние го конзумираме тоа пилешко) нема да влијаат на патогените микроорганизми. Што значи дека ќе станеме имуни на антибиотици бидејќи постојано ја примаме таа одредена доза преку месото што го јадеме.

Исто така е многу важно што јаде пилето. Покрај специјално воведените адитиви, пилешката храна може да содржи и пестициди, но и естроген, женски хормон кој ја зголемува телесната тежина кај кокошките.

Кај жените, вишокот на овој хормон може да предизвика менструални нарушувања, а кај мажите, неплодност.

Покрај тоа, редовното консумирање месо со хормони може да доведе до намалување на производството на сопствените хормони, проблеми со кожата, алергиски реакции и намален имунитет. Децата кои страдаат од сексуален развој се особено погодени од хормонални додатоци, а репродуктивната функција на телото потоа престанува.

Заклучок:

Кокошките произведени на фармите за преработка на месо се полни со хормони и други супстанции кои го забрзуваат нивниот раст. Кланиците даваат свој придонес, каде што труповите на кокошките се третираат со средства за дезинфекција.

Но, не е можно да се истражи секое парче месо. Затоа, главниот критериум за потрошувачите останува изгледот и вкусот на пилешкото месо. Ако можете, купете кокошки од земјоделци кои ги хранат со поприродна храна.

Грижете се за она што го купувате, а уште повеќе за она што го внесувате во вашето тело!

Извор: stil.kurir.rs