Страшниот хотел: А само да видите каде е лоциран?

фото:YOUTUBE PRINTSCREEN

Многу туристи сакаа да дојдат и да му се восхитуваат на водопадот висок 157 метри, како и на прекрасната природа што го опкружува, но легендата за напуштениот хотел одвлече многумина од таа идеја.

Хотелот „Де Салто“ („Ла Каса Дел Салто дел Текендама“ или хотел на водопадите Таеквондо) се сметал за опседната зграда, барем според соседите и луѓето кои некогаш биле во негова близина. Но, она што загрижува со години е неговата позиција. Во секое време може да се сруши поради влажното земјиште и силината на водопадот, ама сепак, никогаш не се случило тоа.

Зградата е дизајнирана од архитектот Карлос Артуро Тапиас во 1923 година, како симбол на уживање и елеганција на побогатите граѓани во 1920-тите. Околу 1950 година беше планирано реконструирање на зградата во хотел со 18 соби, но тоа реновирање никогаш не започна.

Во 1990-тите, хотелот беше напуштен повеќе од две децении поради загадување на реките. Сепак, имаше и гласини дека голем број луѓе дошле на оваа локација да извршат самоубиство. Покрај тоа, многумина зборуваа за духовите кои се движеа околу хотелот и судирите што се случија на балконите на оваа зграда.Сепак, хотелот на реката Богота подоцна беше претворен во музеј. Музејот на водопадот Таеквондо е од голема важност кога станува збор за биодиверзитетот и културата на Колумбија.


извор:beograd.in