ТА печката постојано ви е вклучена, слабо грее, а ви доаѓаат високи сметки? Мајстор Александар откри еден трик (ВИДЕО)

Грејната сезона е веќе започната, а доколку се греете на ТА печка проверете како работи, за да не добиете високи сметки за струја.

Агенцијата за енергетика одобри поскапување на струјата и гасот од 1 јануари 2023 година во соседна Србија. Оние што ќе се греат на ТА печки и ќе ги вклучат навечер ќе имаат повисока сметка и до 1.000 динари. Граѓаните кои се греат етажно на електрични котли може да очекуваат сметки повисоки за 1.600 динари. За да избегнете огромни сметки за струја, на почетокот на грејната сезона треба да проверите дали ТА печката добро се загрева.

Така сопственикот на станот забележал дека нејзината ТА печка слабо се загрева, поради што мајсторот Александар најпрвин го исклучил уредот од напојувањето, па дури потоа почнал да набљудува.

Пред сè, треба да проверите дали греалките работат, а тоа можете да го направите со отворање на капакот од десната страна на грејното тело, каде што се наоѓаат проводниците и греалките. Со помош на мерно тело мајсторот проверува дали грејните тела се во функција, а доколку се навистина оштетени се гледа со голо око. Кога ќе се сменат грејните тела мора да се отвори целата греалка, а како тоа го прави Александар погледнете во видеото:Целиот процес на замена на грејачот е брз и лесен, по што шпоретот ќе се загрева побрзо и подобро.


IZVOR: YOUTUBE/SCREENSHOT