(ВИДЕО) Огнен водопад: Природно чудо што треба да го видите

Националниот парк Јосемити во САД е исклучително убаво место.

Јосемити зачувува чисти алпинистички и субалпински екосистеми, три огромни шуми со црвени дрвја и некои од најголемите светски водопади.

Повеќе од 3 милиони луѓе го посетуваат Јосемити Националниот парк во САД годишно.

Меѓутоа, еднаш во годината, се случува нешто уникатно што привлекува илјадници луѓе од светот како магнет.

„Облаците се отворија нешто пред зајдисонце и се чинеше како некој да го запали водопад со кибрит. Го гледате какламнува од врвот до дното. Сите присутни останаа вчудоневидени. Тоа беше најневеројатното нешто што сум го видел “, ова го сподели фотографот Арон Мејер, а го пренесе „Гардијан“. Неговата прва посета на феноменот „Коњски водопад “ (Horsetail Fall) била во 2011 година. Природното чудо може да се види само таму, на крајот на февруари.

Управата на паркот објави дека повеќе од 2.200 луѓе се собрале на 22 февруари, најдобриот ден за набудување минатата година, на едно место.

Како одговор на тоа, паркот воведува нови строги мерки за туристите. Две од областите за набудување ќе бидат затворени, а оние што сакаат да пешачат ќе треба да одат по третиот преостанат отворен.

За што станува збор?

Обично, од средината до крајот на февруари, на овој водопад паѓа светло портокалово кое се осветлува од зајдисонцето.

Единствениот ефект на светлина се добива само во вечерните часови на јасно небо кога тече водопадот. Дури и малку магла или лесни облаци можат да го оштетат или целосно да го уништат ефектот.

Овој феномен е сосема природен, но се чини како човечка рака да го запалува „огнениот водопад“.


Оваа година, ограничувањата во областите за набудување важат од 13 до 27 февруари.

Сепак, постојат сериозни стравувања дека 2020 година нема да се случи воопшто. Причината е глобалното затоплување.

Невообичаено сувата зима предизвикува премногу ниско ниво на водата во паркот. Климатските промени имаат лошо влијание врз целиот екосистем, предизвикувајќи ширење на болести и огромни пожари.

Нов „прозорец“ ќе се отвори во октомври, кога сончевата светлина ќе се спушти под прав агол.